Idealism större än analys

by

Min ärade initialkollega PJ på SvD menar att det är naivt att tro att demokraternas dramatiska val står mellan en svart och en kvinna. Amerikansk politik har visserligen många och komplicerade bevekelsegrunder, men det ovanligt stora intresset för just denna primärvalskampanjen tror jag utslutande beror på just detta symboliska skifte – från 200 år av vita män till ett plötsligt val mellan en svart och en kvinna. Men om man som många inom den äldre svenska högern inte godkänner sådana kollektiva begrepp som patriarkat eller rasism är det ju svårt att orientera sig efter den omöblering av det offentliga rummet som Rice och Powell inledde och som Obama och Hillary just nu slutför. Dock har jag svårt att tro att PJ menar allvar med att den amerikanska allmänheten sitter uppe om nätterna för att studera de minimala politiska skillnaderna mellan kandidaturerna. Och en sak är säker vad gäller USA: inget lands folk har så stark lidelse för idealismen, annars hade de aldrig valt Bush.

Annonser

4 svar to “Idealism större än analys”

 1. Roland Poirier Martinsson Says:

  Men att vara svart eller kvinna är ändå inte huvudsaken, eller åtminstone inte i sig huvudsaken. Barack Obama är en unik politisk personlighet och det är detta mer än hans hudfärg som väcker intresse — att han är svart adderar till suget, men om han inte varit den han är hade hans hudfärg inte alls varit tillräcklig för att dubbla antalet väljare i primärval efter primärval. Samma sak kan sägas om Hillarys personliga historia, speciella karaktär och kön. Att hon är kvinna hade nästan kvittat utan det andra.

 2. Petter Says:

  Men visst måste fler afrikan-amerikaner och kvinnor ha unika personligheter? Och visst måste de sorterats bort på grund av sin hudfärg och/eller sitt kön i tidigare val?

  Om inte har jag nog missbedömt dragninskraften hos träbockar som Bob Dole och John Kerry.

 3. Eva Says:

  Det är visst viktigt att Hillary är kvinna. I stora delar av världen, sedan årtusenden, har männen kunnat förtrycka kvinnorna. Nu kan det uttryckas i form av att afrikanska kvinnor bär upp Afrika med att sköta jordbruket, med ett spädbarn på ryggen, medan männen sitter på krogen. Eller att han vänstrar och smittar sedan sin fru med HIV, som inte har rätt att kräva kondom av sin man. Först dör mannen, sedan kvinnan och barnen blir ensamma. Med Hillary skulle världsordningen vrida sig en smula. En kvinnan kan. Obama kan ta nästa sväng.

 4. pmnilsson Says:

  Håller med Eva. Dock tror jag att rasismen är ett svårare sår i USA än sexismen, varför en svart president är viktigare av inrikespolitiska skäl. Hillary borde bli utrikesminister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: