Folkrörelsens återkomst

by

Efter 14 dagar som amatörbloggare har jag upptäckt mycket som jag inte visste tidigare. Bland annat hur mycket kvalitet bloggosfären erbjuder. Ett flertal publicistiska nischer som traditionellt sköts av professionella anställda har idag långt bättre ideella konkurrenter i gestalt av bloggarna. Det gäller bland annat mitt förra skrå, ledarskribenterna, som egentligen inte har en chans mot några hundra hängivna, kunniga, snabba och länkade bloggare. Det ska bli intressant att se hur lång tid det dröjer innan opinionsbildning främst associeras med att blogga.  Men den kanske främsta nischen är de sakinriktade områdena. Vad du än är intresserad av finns det bloggar som ger mer kunskap än fackböckerna eller facktidskrifterna i handeln. Dessutom utvecklas de ständigt, via kommentarsfunktionen, i dialog med sina läsare. Förskjutningen kan beskrivas på många olika sätt: som en teknisk revolution eller en demokratisering av det offentliga rummet. Möjligen ger ett äldre sociologiskt/politiskt begrepp bättre rättvisa: folkrörelse. Likheterna är flera. Idealismen, solidariteten, gemenskapen och viljan att bygga något nytt och bättre. Och folks vilja att berätta om sina egna liv ska man inte förakta. Just den funktionen var kanske den viktigaste när nykterhetsrörelserna, bildningsförbunden och arbetarrörelserna fick litterär guldkant. Moberg, Fridegård, Ivar Lo, Martinsson, Linna och Fogelström berättade alla om mycket vanliga liv som egentligen inte hade någon relevans utöver det privata och just därför öppnade nya världar.

Annonser

6 svar to “Folkrörelsens återkomst”

 1. Larry Says:

  Viktig insikt. It’s Gutenburg all over again, fast utan tryckkostnader eller anställda.

  Dessutom bloggportaler;
  Förvånar mig mycket att ingen ännu startat en HuffingtonPost.com eller http://bloggingheads.tv/ i Sverige. Skulle ju minimera betydelsen av papperstidningarnas begränsade ledare/debattfora nästan med en gång.

 2. McLuhan Says:

  Här skulle egentligen funnits en frontalattack mot bloggandet men efter att ha sett videolänken kom jag av mig fullständigt.
  Jag nöjer mig med följande fråga:
  Vad blir utfallet när när det tryckta ordet ställs mot bloggarna? Vad läses mest?
  Och svarar själv på den:
  En gissning är att bloggvärlden hamnar långt efter den sammanlagda siffran av lästa tidningar, böcker och tidskrifter.
  Kanske något att reflektera över.
  Marshall McLuhan hade till viss del rätt men ”the medium” kan inte alltid ensamt vara budskapet

 3. deeped Says:

  Den gode McLuhan kanske skulle läsa boken The Long Tail och sedan komma tillbaka och diskutera om det är ett kvantitativt tänkesätt som den nya medievärlden handlar om.

 4. mymlan Says:

  Ahh. Tack!

 5. JMW Kommunikation » Blog Archive » BEFRIAD ZON: Facebook/DN-debatt slås samman och Blondinbella blir Karl XII Says:

  […] samlande avsändare, min enda oro för om man verkligen har förmågan att ro hem det här ligger i den här postningen hos PM & Leo för några dagar […]

 6. pmnilsson Says:

  JMW ska veta att vi själva tvivlar mer än någon annan. Det enda som man kan vara riktigt säker på är att ingen ror hem papperstidningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: