Årsdagen av Irakkriget

by

Det här kunde man läsa av en klok penna i en klok tidning: ”Det planerade kriget i Irak har till uppgift att undanröja hotet från Iraks massförstörelsevapen. Det är ett mål som inte kan uppnås med mindre än att Saddam Hussein störtas och landet ockuperas, vilket inte är vad det krig som planeras kan uppnå. Ett krig som inte uppnår det önskade uppnår oftast något oönskat. Casus Belli, orsak till krig, föreligger onekligen. FN har utfäst sig att använda våld om Irak inte tillåter inspektion av sina vapengömmor. FN misstänker, troligen med rätta, att Irak gömmer massförstörelsevapen. Embargo och inspektion har visat sig vara otillräckliga medel. Så långt är allt ganska klart.”  Vem som skrev? Året var 1998, tidningen var Moderna Tider och författaren till den osignerade ledaren var antingen Göran Rosenberg eller Anders Ehnmark. Ledaren var skeptisk till Clintons förestående straffbombningar, men samtidigt mycket tydlig med att det fanns ett olöst dilemma. En med massförstörelsevapen beväpnad Saddam kunde knappast fortsätta trotsa världssamfundet i fall världssamfundet skulle behålla sin legitimitet.  Detta med anledning av att det idag är fem år sedan USA och Storbritannien anföll Irak och inledde det arbete som Clinton inte vågade. Idag är många tvärsäkra om att Irakkriget var vettlöst, vilket är lätt att hävda i efterhand. Men man ska komma ihåg att situationen före kriget var mycket mer svårbedömd och att Irak var ett stort problem för FN. Det är inte bara USA som misslyckats, utan också FN som inte kunde lösa Irak under de 13 år som man ägde frågan.

Annonser

3 svar to “Årsdagen av Irakkriget”

 1. synpunkt Says:

  Frågeställningen är intressant och värdefull. Men det är även intressant att innan ett krig inleds att ställa frågan hur och om det kan avslutas. Även detta är en del av beslutet liksom att ladda sina automatvapen och fylla på vapenförråden.
  Samtidigt är den absolut mest kritiska frågan – vad gör man med en uppenbart galen diktator eller nation som fullständigt spårat ur och som har pengarna, viljan och möjligheten att framställa massförstörelsevapen?
  Vem vill vara personen som ska ta beslutet att agera eller att avvakta?

 2. Urban Says:

  Nåja, det fanns hundratals miljoner människor runt om i världen vilka långt innan anfallet påpekade vansinnet . Det finns de som smålog åt Colin Powells föreställning och så finns de vilka ivrigt bankade på krigstrumman.
  Mer svårbedömt än så var det inte.

 3. pmnilsson Says:

  Världens största krigsmakt vinner alla krig men tycks ha förtvivlat svårt att vinna fred. Till och med Kosovo skakar. I fallet Japan och Tyskland var USA fruktansvärd, särskilt i Japan, och där vann man freden. Förhoppningsvis hittar man andra sätt nu, men svaret är att inget vet hur det ska gå till att vinna i Irak och Afghanistan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: