Klockan klämtar

by

Kyrkklockorna ringer på andra sidan Järlasjön. Snö över krokusarna. Barn i backen. Takdropp från villataken. Jag är medlem i den där kyrkan. Har aldrig varit där men är döpt, konfirmerad, gift och har begravt en förälder i svenska kyrkan. Den funkar för mig, på ett personligt plan, på respektavstånd, och jag tycker det är ganska trevligt med kyrkklockor som ringer. Jag har bara ett problem med denna min kyrka – det är Aftonbladets chefredaktör som håller i predikan, nu på påskdagen och ganska ofta även andra helgdagar. Jag kanske är gammeldags, men jag har ingen lust att veta vilken politisk inställning prästen i min kyrka har. Och Helle Kleins politiska inställning känner jag bara alltför väl eftersom jag under många år hade till yrke att hålla reda på den och om hennes politiska inställning tycker jag inte. Jag tror inte jag håller med henne om nåt. Men hon är en sympatisk person och blir säkert en bra präst. Mitt problem är att denna sammanblandning mellan tro och politik är så fullständig att jag inte riktigt står ut som församlingsmedlem. Att jag inte står inte ut som läsare av AB:s alltmer kristna ledarsida är en sak och inte särskilt problematisk för fler än för mig, men jag undrar om svenska kyrkan egentligen gör rätt som upplåter predikstolen åt en ganska demagogisk vänstersosse och chefredaktör för Nordens största tidning. För mig får i alla fall kyrkklockan en annan klang än den jag önskar. Klein borde välja. Och politik och religion borde vara två separata storheter, även inom vänstern.

Annonser

Etiketter: , ,

5 svar to “Klockan klämtar”

 1. Larry Says:

  Religion o politik har alltid hört ihop, dock inte med den demokratiska politik jag gillar. För 50 år sen och dessförinnan var nog svenska kyrkan pålitligt borgerlig. Jag gick ur svenska kyrkan så fort jag fick lov. Kändes väldigt skönt.

  Mc Cain tar tacksamt emot stöd av Hagee (kolla honom på Youtube den som vågar) och Obama har problem med sin prälle.

  Vi behöver en Upplysningstiden 2.0

 2. Mattias $ Says:

  Vafan, är du religiös?

 3. Anders Says:

  Men PM, att det finns sossar i predikstolen är väl inte konstigare än att det finns högerfolk där också. Det borde väl vara lika illa? Eller känns det jobbigt att det finns fler beröringspunkter i kristendomen hos socialismen än hos borgerligheten?

 4. Inga M Says:

  Hmmm, ja det är väl på samma nivå som pedagogdocenten Hans-Åke Scherps vänsterpolitiska utspel i skolfrågor från en ”vetenskaplig grund” i Karlstad Universitet!

 5. pmnilsson Says:

  Jag bryr mig inte om vilka politiska åsikter prästen i min församling har, men jag vill inte att prästen samtidigt ska jobba för den yttersta socialdemokratiska eliten. Det där går inte ihop för mig. Jag är nog som många svenskar: går inte till kyrkan men kyrkan finns där om utifall. Om utifall jag behöver gå dit. Om jag döper barn/gifter mig/begraver när o kära. Och då vill jag inte att det är den politiske chefredaktören som sköter själavården, utan prästen i Nacka kyrka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: