Beviset på att Naomi Klein har rätt

by

SEATTLE. Här i Seattle finns det ett Starbuck i varje gathörn. Det var här världens största kaffekedja föddes, men ändå – att inte kunna gå mer än 100 meter utan att passera ytterligare ett Starbuck gör att Seattle framstår som en om inte totalitär stad, så i alla fall monoton. Och efter att PM och jag igår slagit oss i slang med affärsmannen Brian är jag beredd att delvis revidera min uppfattning om Naomi Kleins No Logo.
Brian, som åt hamburgare i samma bar som vi, jobbar för en kaffekedja som heter Seattle´s Best och liksom Starbuck har sitt huvudkontor i Seattle. Brian hade tidigare arbetat för just Starbuck men var nu chef för Seattle´s Best verksamhet i Colorado.
”Vad skiljer Seattle´s Best från Starbuck”, frågade jag.
”Egentligen ingenting, men Starbuck finns överallt och det finns människor som inte gillar kedjorna som tar varje gathör. Och finns det tre Starbucks i tre av fyra gathör i en korsning är det trevligt med en annan kedja i det fjärde”, sa Brian.
”Är det roligare att jobba på uppstickaren”, frågade jag.
”Vi är INTE konkurrenter. Seattle´s Best är en del av Starbuck, men riktiar sig till dem som inte gillar Starbuck”.
Marknadsliberal diktatur skulle man kanske kunna kalla det.
När Brian lämnat oss hängde vi med en indianhövding som var i stan för att lobba för rättigheterna att jaga val. Han klagade mest över reservatets begränsade fiskekvoter. PM försökte argumentera för att fiske och kasinoverksamhet inte kan vara indianernas framtid i all evighet. Budskapet mottogs ljumt.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: