Dagens…

by

…viktigaste artikel skrev Maciej Zaremba i Dagens Nyheter.

Annonser

6 svar to “Dagens…”

 1. ÄRRHÅ Says:

  Håller med. Äntligen kommer en sådan artikel!

 2. Grobut Says:

  Znark. Det måste vara jobbigt att ha så mycket åsikter i hjärnan att det inte finns någon plats över för några tankar. Men, å andra sidan, det är ju vad ni byggt era karriärer på.

 3. Elle Says:

  ”Ponera att någon kristen sekt i Sverige blir besatt av de blodigaste passagerna i Bibeln och startar ett krig mot de ogudaktiga: sätter eld på moskéer, kvinnohus och synagogor, spränger abortkliniker och visar på nätet hur det går till att stegla sodomiter.”

  Detta sker väl redan? (Exempelvis )USA i Irak? Kriget i Irak är väl till stor del kriget mot Islam. Varför skära bort en stor del av problematiken kring konflikter förknippade med religion? I detta fall kristendomen, eller i varje fall personer/länder, som verkar i Guds namn. Kvar finns bara Islam som roten till alla problem. Världen är större än Sverige, ja t o m än Europa. Perspektiven på livet och livsförutsättningar är annorlunda än i Sverige, ja t o m än i Europa. Se där. Kanske ett uppslag till en intressant artikelserie. Finns det en kristen terrorism, en statligt försörjd kristen terrorism, en av näringslivet försörjd kristen terrorism? Dags att utveckla begreppet terrorism till att gälla fler än muslimer kanske?

  Jag hoppas i demokratins namn att DN, det kanske pm nilsson kan verka för, gör en liknande analys utifrån ett muslimskt, mellanöstern, perspektiv. Hur det känns att det inledande citatet från artikeln redan sker, varje dag, på många platser i världen. Eller gäller där andra lagar även för oss västlänningar eftersom det är en annan geografi och en annan kultur som är tradition?

 4. PM Nilsson Says:

  Att problemen i Irak är många och svåra håller jag med om, men att jämföra USA och Storbritannien med al Qaida är ännu svårare. Ockupationsmakterna i Irak är demokratiska rättsstater som lagför sina soldater om de begår övergrepp. De har inte som mål att Iraks befolkning ska lyda under ett prästvälde och de har inte som militär strategi att döda civila i terrordåd. Elle skulle nog inte vilja leva i al Qaidas gudsstat, men troligen tycka att England är ett okey land att bo i.

 5. Elle Says:

  Jag försvarar inte terrorism från något håll. Jag skulle bara önska en mer balanserad syn på världen. Bara för att ett land är beboligt och ett annat inte innebär inte att det beboliga landet per automatik gör rätt mot andra än ”sina egna”. Jag vet att dessa funderingar är omoderna i en tid där allt medialt riktas mot ”den andre”. Att få invandra, eller fly, till ett land som vårat verkar inte längre vara en självklarhet, men vår egen livsföring verkar vara en självklarhet i alla läger. Hur blev det så?

 6. Elle Says:

  PM, är Irak och Afghanistan och Al Qaida samma sak?
  En mer nyanserad bild av mellanöstern än så har väl till och med du hoppas jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: