Kvarsittning för lärarkåren

by

Fröken i mellanstadiet hette Margareta, var 23 år, hade ett långt lockigt brunt hår och var högt älskad av sina elever. Svartsjukan efter påskloven låg tät i klassrummet eftersom hon åkt skidor med sin nya kille. Hon var det bästa som hänt oss och hon lärde oss varsamt och bestämt var Skånes rullstensåsar löpte, om franska revolutionen och hur man räknar procent. Vi grät när vi skiljdes i sexan. I högstadiet låg ambitionen högt, professionella lärarinnor i språk, svenska, SO och NO dunkade in det ena skriftliga läxförhöret efter det andra och fick oss att jobba hårdare än vi trodde. På gymnasiet var skolgången ett evigt läxläsande. Målet var att klassen skulle bli bäst på de nationella proven, i alla fall bättre än förra rekordklassen, och ingen som gick Natur på Katte har slitit så hårt sedan dess. 100 procent gick vidare till högre studier. Mina lärare har kort sagt varit rena drömmen och jag önskar att jag kunde skicka mina barn till 80-talets skolor i Lund. Om det är så att lärarna i 9a i Malmö lyckas lika bra som mina lärare gjorde med 9b i Lund kan alla sociostrukturella förklaringar strykas från listan över orsakerna till skolans kris. Glöm invandrarbakgrund, arbetslöshet och svaga bostadsområden. Med rätt lärare besegras ju allt. Titta istället på de skandalöst dåliga lärarhögskolorna och på den platta lönestrukturen som gör att förortsskolor inte kan rekrytera toppkrafter.

Annonser

Etiketter: ,

2 svar to “Kvarsittning för lärarkåren”

 1. Huckleberry Finn Says:

  Herregud.

 2. Scott Says:

  Vad sägs om att inte privatisera sånt som kan anses vara samhällets grundpelare i stället?
  Skolor, fritidsgårdar, sjukhus, polis, brandkår och vad det nu kan vara.
  Och ta gemensamma krafter för att skapa möjlighet och utrymme för pedagogik, kärlek, disciplin, gemenskap och samhällsuppfostran.
  Eller är det för… rött för er?
  Kan man säga att privatiseringar är lyckade om det slutar med att ett område står utan skolor och fritidsgårdar? Eller vad gör man då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: