Axén Olins kamp

by

Bakom alla personliga orsaker till att Stockholmsmoderaterna på bara några veckor förlorat två av sina toppnamn, Mikael Söderlund och nu Kristina Axén Olin, finns möjligen också en makt-strukturell förklaring. Att både Söderlund och Axén Olin vill ägna mer tid åt sina barn avskriver ju inte det faktum att orsakerna också finns på jobbet.

Borgerligheten i Stockholm, med moderaterna i spetsen, har under många, många år legat i skarp politisk konflikt med socialdemokraterna i riket.

Det blå Stockholm har privatiserat skolor och sjukvård, omvandlat hyreshus till bostadsrättsföreningar och sänkt skatten. Under Persson-eran ansågs Stockholmspolitiken så radikaliserad att stadens styre upphöjdes till den egentliga oppositionen och inom s finns en krypande känsla av att stockholmarna är anti-sossar.

Men detta har inte bara varit en politisk konflikt utan också, och kanske framför allt, handlat om en regional frihetsrörelse som kämpat för självständighet gentemot staten. Det kommunala självstyret är på många sätt en chimär, men vad gäller Stockholm är statens makt mer påtaglig än i någon annan kommun. Om Göteborg skulle ha utsatts för samma överkörning som Stockholm i samband med biltullarna skulle Göran Johansson ha begärt utträde ur Sverige.

Axén Olin var en typisk borgerlig Stockholmspolitiker i den meningen att hon gick sin egen väg och satte stadens frihet mycket högt. När hon och hennes parti stoppades av den socialdemokratiska staten utlöstes en enorm politisk energi som kändes över hela landet. Men när hon och hennes parti stoppas av Fredrik Reinfeldts och Alliansens stat blir det mest intern träta och olustiga samarbetssvårigheter. Då är det lätt hänt att jobbet känns mindre meningsfullt.

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Axén Olins kamp”

  1. Axén Olin och Stockholms Stadshus « Jakop Dalunde Says:

    […] och PM Nilssons analys. Det är förövrigt en ny favoritblogg, även om jag sällan håller med vad som skrivs. Men […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: