Ska alla män DNA-registreras?

by

Undrar jag efter att ha läst om mordet i Dalarna i en vecka. Att en mängd brott skulle kunna förhindras och lösas är ju uppenbart men vilka är egentligen de bästa argumenten för och emot? Någon som vet?

Annonser

Etiketter: , ,

11 svar to “Ska alla män DNA-registreras?”

 1. Johan A Says:

  Det känns som om Polisen skulle tjäna mer på att sanera befordringspraxisen och kvaliteten på vidarebildningen.

 2. Thomas Says:

  Hittar inget argument emot, så varför exkludera kvinnor?
  Även offren kan behöva identifieras.

 3. wille Says:

  Alla födda 1976 och senare finns ju redan i PKU-registret så det är väl redan på gång kan man väl säga…

  http://sv.wikipedia.org/wiki/PKU-registret

  Angående offren så genomfördes en temporär ändring av biobankslagen för att kunna identifiera en del av offren för tsunamin 2004.

  Sen får jag säga att jag tycker det är konstigt att Englas och Pernillas mördare inte fanns i något DNA-register då han åkt dit för fem(?) sexualrelaterade brott sedan tidigare…

 4. Scott Says:

  Frågan är om det fungerar som alla verkar tro, som på CSI – man bara smetar lite blod på en glasbricka och stoppar den i en maskin och sedan bling-bling-bling bläddrar datorn i rasande takt genom alla världens förbrytare och
  pang!
  så har man sitt skurk.

  Snarare är det, som alla som har följt ett rättsfall vet, veckor av väntande och ”proven gjordes inte på rätt sätt så nu måste de göras om”.
  Jag är inte emot ett DNA-register, tvärtom, men nyttan riskerar att bli marginell med enorma skattebetalarkonstnader.
  För framtiden dock? Lika bra att börja nu kanske.

 5. Scott Says:

  KORREKTURLÄST VERSION
  Frågan är om det fungerar som alla verkar tro, som på CSI – man bara smetar lite blod på en glasbricka och stoppar den i en maskin och sedan bling-bling-bling bläddrar datorn i rasande takt genom alla världens förbrytare och
  pang!
  så har man sin skurk.

  Snarare är det, som alla som har följt ett rättsfall vet, veckor av väntande och “proven gjordes inte på rätt sätt så nu måste de göras om”.
  Jag är inte emot ett DNA-register, tvärtom, men nyttan riskerar att bli marginell med enorma skattebetalarkonstnader.
  För framtiden dock? Lika bra att börja nu kanske.

 6. Patrik Says:

  Den nya tekniken gör att polisen riskerar att fokusera för mycket på DNA-spår. I mordet på Pernilla i Falun topsade polisen över 900 män i jakten på mördaren. Samtidigt följde man inte upp de tips som faktiskt pekade ut Anders Eklund.

  Jag vet inte om det är ett argument mot ett DNA-register. Men i alla fall.

 7. pmnilsson Says:

  Intressant. Ett argument mot är rimligen att det kommer fångas upp en massa villospår och att helt oskyldiga personers dna kommer att finnas på brottsplatser. Å andra sidan finns ju den risken redan idag. Ta tex palmemordet. Där har polisen riktat intresse mot en mängd personer med mer eller mindre lösa kopplingar till mordplatsen och de är ju gentligen utsatta för samma typ av integritetskränkning. Den uppenbara fördelen med ett dna-register hos polisen för alla medborgare är att identifiering blir mycket lätt, att brottslingar snabbt kan ringas in och att vissa typer av brott möjligen minskar pga att upptäcktsrisken är så stor. Det känns konstigt att komma från en liberal tidning och vilja ha fler register över medborgarna, men det här är jag nog för.

 8. chall Says:

  Det beror nog mest på att det upplevs som intergritetskränkande och inte tillräckligt juridiskt säkert att enbart ha DNA.

  Dessutom vet jag i alla fall att om min DNA profil*, för helgenomiskt DNA som PKUregistret blir det inget av (alldeles för mycket information man kan få då), ska lagras hos polisen vill jag ha någon typ av genomgång av deras datasäkerhet. Den är sorglig just nu och med tanke på hur mycket finfint forskningsmaterial som det finns om man skulle ha DNA profiler på alla i Sverige och sen kunna korsreferera med något annat register…. Som forskare skulle jag ju gärna ha ett sådant register men jag som privatperson är mycket mer restriktiv.

  Men mest av allt är det nog att den generella nyttan är relativt liten. Juridiskt sett är det inte heller tillräckligt att ha positivt DNA spår för att man ska kunna fälla någon, och det är nog bra det med tanke på att det faktiskt finns folk som kan ljuga och lägga ut villospår.

  Det man kan fundera på är väl om man kan ta in DNA temporärt när ett brott såsom överfallsvåldtäkter/mord/andra liknande brott begås, som ”uteslutningsmetod” som man gjorde i Umeå. Men i stora hela tror jag att ”traditionellt polisarbete” kommer vara mest hjälpligt i alla fall, även om DNA är bra bevis tillsammans med andra indicier och bevis.

  *DNA profilen är ju rent tekniskt DNA som tuggats sönder av enzymer och beroende på hur ens DNA är uppbyggt ser de sönderklippta bitarna olika ut. Det går alltså inte att göra en ytterligare analys av DNAt, som olika sjukdomsgener eller så. På så sätt är DNAprofilen mindre integritetskränkande – om man nu hade formulerat något om hur det ska sparas, vilket man inte har i dagens läge.

 9. Jonas Vlachos Says:

  Dagens ordning där man först måste ha en misstanke riktad mot någon och sedan testar denna persons DNA gör att risken för ”falskt positiva svar” är väldigt liten. Om däremot allt körs mot alla kommer mängden falskt positiva svar att öka dramatiskt. Den stora integritetskränkningen är alltså inte att ens DNA finns i ett register utan de ständiga polisbesök, utredningar och anhållningar en stor mängd helt oskyldiga personer kommer att utsättas för.

  Dessutom kommer värdet av DNA-bevisning av en sådan ordning att minskas väsentligt och stora resurser kommer att läggas på att utreda villospår.

  En vettig ordning är därför antagligen ett utökat register där exempelvis de som dömts för vålds- och sexbrott finns med (oavsett straffvärdet på brottet). Kanske borde även de som varit föremål för brottsmisstanke i dessa brottskategorier ingå.

 10. Jonas Vlachos Says:

  Ett annat tungt argument emot är att även om uppgifterna samlas in med ett syfte idag vet vi inte vad det kommer att kunna användas till framöver. Inte heller vet vi vem som kommer att sitta vid makten framöver. Ta PKU-registret. Det samlades in ur forskningssyfte men nu vill man använda det till allt möjligt.

 11. P O Ågren Says:

  Problemet med ett DNA-register är att ett sådant kan inte existera. Vad ett dataregister är, betäms alltid av syftet med registret. Läs mer nedan.
  http://poagren.blogspot.com/2008/04/finns-du-i-brottsregistret.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: