Liberaler för strejk

by

Om det är någonting jag alltid undrat över vad gäller mina före detta kära kollegor – de borgerliga ledarsidorna – så är det deras motvilja till strejker. Visst, det finns samhällsfarliga och destruktiva strejker, men att alltid och utan undantag vara emot strejker skorrar lite falskt. Om man i övrigt anser att arbetsmarknaden ska präglas av just marknad – att förhandlingarna ska vara fria och parterna mötas utifrån något som i alla fall liknar en prismekanism – så måste ju rimligen strejken vara ett fullt spelbart kort, annars blir det faktiskt svårt att veta var marknadsvärdet för arbetskraften ligger.

Vilken lön sjuksköterskorna ska ha vet jag inte och inte någon annan heller – lönen sätts ju i förhandling – men att de har rätt att prova sina krav i en strejk borde vara självklart, inte minst för personer som i andra sammanhang förordar marknadsmekanismer för att hitta det rätta priset.

Annonser

Etiketter: , ,

10 svar to “Liberaler för strejk”

 1. J Says:

  Det var ta mig tusan det bästa jag läst i ämnet på länge. Hurra!

 2. Patrik Says:

  Från en som inget vet: jag är inte heller mot strejk iofs, men är det inte så att när det strejkas så får ju ingen annan gå in och ersätta de strejkande för mindre pengar? Blandar jag ihop något nu?

 3. Jakop Dalunde Says:

  Tänk om alla liberaler var som du. Liberalism i dess bästa bemärkelse.

 4. Tobias Says:

  Ganska spot on faktiskt.

 5. Martin Says:

  I botten ligger naturligtvis uppfattningen att kroppsarbetare ska veta hut och hålla käft (nu är inte sjuksköterskornas jobb enbart kroppsarbete och service, långt därirfrån, men somliga tror uppenbarligen att VF:s medlemmar bara är tjänstefolk åt läkarna och går omrking och vänder patientryggar och pottor). Strejker ses därmed som något omoraliskt, ren stöld och kommunistiskt sabotage helt enkelt. Och sedan tilkomer en god portion hederligt och ursvenskt kvinnoförakt. Den här kommentartråden ger prov på en hel del minst sagt unkna attityder:

  http://ingero.blogspot.com/2008/04/vrdstrejken-blir-en-flopp.html

 6. JacobWikman Says:

  Vilka är dessa borgerliga ledarsidor som på något sätt motsätter sig strejken? Jag har läst svenskan och Gefle dagblad kommentera hur strejken mest är en PR-kupp för förbunden men inte läst någon som aktivt motsätter sig rätten till att strejka.

 7. momenttwentytwo Says:

  Sjuksköterskorna har ett otroligt viktigt arbete, de har studerat för det och de jobbar hårt med stressiga scheman och obekväma arbetstider – det är klart att de ska ha löneförhöjning, inget snack om saken. Din tanke om fri arbetsmarknad = rätt att strejka annars ingen mening gillar jag. Har man inte som anställd möjligheten att påverka sin situation kan vi ju lika gärna gå tillbaka till feodalsamhället direkt.

  Tack för ett jättebra inlägg!

  Moment 22 – http://www.momenttwentytwo.wordpress.com

 8. pmnilsson Says:

  ”Borgerliga ledarsidor” är vanligen ett samlingsbegrepp för Dagens Nyheters ledarskribenter + Brors.

 9. Jonas Vlachos Says:

  Utan att ha något direkt emot strejker ligger väl problemet för liberaler i att, som Patrik ovan poängterar, de som strejkar inte kan avskedas och ersättas med annan personal. Strejkrätt och anställningstrygghet gör därför att arbetsmarknadens outsiders inte blir en medverkande bricka i lönespelet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Varför lagen ska gynna insiders framför outsiders är inte uppenbart, vare sig för liberaler eller andra.

  Offentliganställdas strejkrätt är än mer problematisk. Då vi på demokratisk väg bestämmer hur mycket resurser som ska läggas på olika verksamheter ger strejkrätten de offentliganställda ett större inflytande över budgetens fördelning än de som bara har rösträtt. För offentliganställda är det dessutom helt riskfritt att strejka då arbetsgivaren inte kan gå i konkurs. Alltså kan man strejka till döddagar utan att på något sätt riskera sin anställning, vare sig till outsiders eller för att verksamheten blir för dyr för att drivas vidare. Blir det dyrt är det ju bara att höja skatten.

 10. JM Says:

  Är inte ett av liberalismens största problem att somliga anhängare inte tror att det handlat om ”frihet åt individer” utan snarare ”frihet för kapitalister”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: