90-talet inte så ljust som Larsmo tror

by

Den vanligen omdömesgille Ola Larsmo faller i dagens DN för en klyscha som börjat bli dogm ju närmare presidentvalet vi kommer. Den lyder såhär: De åtta åren med George W Bush är ett hack i historien. Efter honom kan världen återvända till det som påbörjades under 90-talet; internationell lag och rätt och fredlig diplomati istället för supermaktens nakna våldslösningar.

Att GWB har gjort misstag i planeringen för efterkrigstidens Irak och att hans administration överdrev hotet från Saddams vapenprogram är självklarheter, men att 90-talet var ett så ljust och rättrådigt decennium borde inte vara så självklart. Att européerna, eller snarare västeuropéerna, kände sig lättade efter 50 år av kallt krig och hot om atombombningar är förståeligt. Den fredliga demokratiseringen i Östeuropa var också en enastående utveckling, liksom att Europa orkade ta steget mot en mer fast union med en gemensam valuta.

Men i sydöstra Europa bröt helvetet ut. 200 000 döda på Balkan, en fullskalig flyktingkatastrof och ett fullständigt handlingsförlamat och förnedrat FN kan knappast förknippas med lag och rätt.

Krigen i Tjetjenien var lika grymt. Också där kring 200 000 döda och en huvudstad i ruiner utan att världssamfundet vågade lyfta ett finger.

Afrika försvann från världspolitiken efter USA:s misslyckande i Somalia. Följden var extremt dödlig. Folkmordet i Rwanda 1994 med 800 000 döda. Kriget i och runt Kongo beräknas ha dödat mellan 2 och tre miljoner. Den nya digerdöden, aids, tog stryptag på kontinenten medan Kofi Annan putsade sina skor.

Den islamistiska terrorismen trappade upp sina ambitioner mot USA under hela 90-talet. Attacken World Trade Center 1993 misslyckades och dödade bara sju personer, men sen tog det sig. Bilbomben mot den amerikanska flyganläggningen i Khobar Towers, Saudi, dödade 19 soldater och sårade 372 civila. Bilbomberna mot de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania 1998 dödade 224 och skadade drygt 4000 personer. Attacken mot USS Cole i Jemen sommaren 2000 dödade 17 flottister och skadade 39. 11/9 2001 var en logisk fortsättning, om än sensationellt spektakulär.

Ett sådant årtionde måste ju rimligen betraktas som ett strategiskt misslyckande och kräva grundläggande omprövning av amerikansk utrikespolitik, vilket skedde.

Ett mer samarbetsinriktat USA är såklart önskvärt, men det veliga och hycklande USA som Clinton stod för under 90-talet borde inte vara önskvärt om man menar allvar ord som lag och rätt.

Annonser

Etiketter: , , ,

8 svar to “90-talet inte så ljust som Larsmo tror”

 1. Ola Larsmo Says:

  Nej min vän,

  jag minns inte 90-talet som ljust. Och det är inte heller mina egna tankar jag refererar, utan Samantha Powers.
  Vad som däremot diskuterades under 90-talet, inte minst inför samtidens avgrunder som bekägringen av Srajevo och massakern i Rwanda, var *nödvändigheten* av en juridiskt fotad världsordning. Powers rsonemang, som jag tycker verkar bärigt, är att det under perioden 89-01 fanns ett fönster för en sådan att börja växa. (inte olikt, fö, vad som skedde åren före första världskriget i Europa, då Ålandsfrågan och Sverige-Norges delning gav hopp om en sådan utveckling, men skiljedomsföreningar och så.)
  Det lite slående och ovanliga i Powers resonemang var optimismen – att denna möjlighet inte är över för alltid, utan kan komma igen – och att Bushadminstrationen är det största hindret just nu.
  Ungefär så. Om man nu ska vara tydlig.

  MVH

  OL

 2. pmnilsson Says:

  Men det som framför allt krävs i så fall är ett annat Kina och ett annat Ryssland som inte gör allt det möjliga omöjligt – samt ett Europa som inte hänfaller åt simpel antiamerikanism som under perioden Schröder/Chirac. Att USA gick ensam efter 11/9 är i allra högsta grad förståeligt med bakgrund av hur Irak hanterades av FN under 90-talet. Ett samarbetsinriktat USA, vilket alla nu ropar efter, måste ju ha någon att samarbeta med.

 3. Ola Larsmo Says:

  Just det frånvarande Europa var något Powers återkom till under samtalets gång. Har inte läst hennes nya bok än, men ska göra det så snart som möjligt. ”A Problem from Hell” kändes dock som en riktig, intellektuell väckarklocka…

  OL

 4. Larsmo svarar… « PM & Leos blogg Says:

  […] Larsmo svarar… …här! […]

 5. pmnilsson Says:

  Bra av Powers, men är det inte märkligt att den europeiska debatten har innehållit så lite av självrannsakan. DN är en ganska typisk europeisk offentlighet i sin allmänna hållning. USA:s misslyckande i Irak har låtit alla andra komma undan, men faktum är ju att Frankrike, ivrigt stöttat av Tyskland, hade stor del i att Irak-krisen inte kunde skötas inom det ”lagliga” systemet.

 6. Jan E Says:

  ”Att USA gick ensam efter 11/9 är i allra högsta grad förståeligt med bakgrund av hur Irak hanterades av FN under 90-talet. I högsta grad förståeligt? Inte alls förståeligt; tvärtom, det är en fullständig gåta att ett land som USA inte begriper att det sätt på vilket man hanterade Irak var dömt att misslyckas. Det vittnar både om uselt underrättelsearbete och om usel research om landet Irak och om spänningarna mellan olika folkgrupper och om usel planering av skötseln av landet efter det inledande kriget. Man har i princip ägnat 5 år till att släcka bränder med bensin.

  PM, kan du svara ärligt på följande fråga: Medan invasionen pågick som bäst 2003 och Saddamstatyer raserades av segerrusiga amerikanska soldater och om någon då hade sagt till dig: Detta krig kommer att kosta hundratusentals irakier livet plus över 4000 amerikanska soldater och efter 5 år har vi ännu inte sett slutet – vad hade du då svarat? Låt mig gissa: struntprat.

 7. pmnilsson Says:

  Du gissar nog rätt. Jag trodde aldrig att kriget skulle gå så illa och att planeringen av efterkrigstiden skulle vara så usel. Men Irak var ett öppet sår redan före den amerikanska invasionen 2003. Clintons ideliga straffbombningar av Bagdad, de korrumperande och ineffektiva FN-sanktionerna, folkmordet på minoriteter, Saddams trots mot FN:s vapeninspektörer och hans ekonomiska stöd till självmordsbombarna inne i Israel – det var inget lätt läge som Bush ärvde och efter 12 år av misslyckande är det inte så konstigt att USA valde att göra som i Kosovo.

 8. Sture A Says:

  Hmmm, PM — menar du inte ”hemfaller”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: