Mp kan inte avfärdas så enkelt

by

Det är lätt att instämma i kritiken mot miljöpartiets barntid, men grundfrågan är för bra för att bara avfärdas rakt av. Det är ju nämligen inget lyxproblem. Barntid har alltid funnits i form av deltidsarbetande mammor. Att båda föräldrarna heltidsarbetar under småbarnsåren har aldrig varit norm, dels av rent nödvändiga skäl och dels av rent existentiella skäl – det blir lite poänglöst att vara förälder om man bara träffar sina barn en timme på morgonen och en och en halv på kvällen. Detta har traditionellt varit en ganska exklusiv kvinnlig erfarenhet, men i takt med att föräldarledigheten delas alltmer rättvist har även männen börjat väva starka band med sina barn och tvingats kompromissa med sina arbeten. Därtill har vi nu en generation unga kvinnor som är mer välutbildade än männen, som är åklagare, domare, läkare och mediechefer och som inte accepterar den usla deal det innebär att gå ner på deltid och som inte heller accepterar att vara en andra klassens arbetskraft i arbetsgivarens ögon. Och när samhälleliga konflikter inte längre går att gömma undan i ett tyst och tacksamt och hårt arbetande kvinnokollektiv blir det politik på allvar.

Så vad göra? Att en ny grundläggande omförhandling är på väg tycker jag är tydligt. Det syns i politiska förslag som vårdnadsbidrag, barntid eller ”mer tid för ungarna” (Sahlin). Det syns hos en allt bredare grupp högavlönade män som redan har kortat sina arbetsdagar för att sköta dagishämtning utan att officiellt gå ner i arbetstid. Det syns i 60-talisternas spalter i DN Kultur och i bokutgivningen där föräldraerfarenheter skaver på ett nytt och intressant sätt.

Och om jag känner svensk politisk kultur rätt så kommer det att bli en kollektiv lösning som omfördelar tid i arbetsstyrkan på samma sätt som föräldraförsäkringen gör. Meningen med livet är inte arbete, inte ens för alliansväljare och inte ens för SvD:s ledarsida.

Annonser

Etiketter: ,

3 svar to “Mp kan inte avfärdas så enkelt”

 1. anna Says:

  Ack ja,dessa heliga kor: barnfamiljerna i medelklassen!
  Det pratas så föraktfullt om bidrag när det gäller sjuka
  och arbetslösa men har man barn ska man ha rätt till
  bidrag hur mycket man än tjänar.
  Jodå,jag har 3 tonåringar själv och jag har aldrig
  förväntat mig att andra ska försörja dem,är man inte
  beredd att jobba mindre och ha mindre pengar under
  några år ska man kanske inte skaffa barn?
  Men det är klart,det är ju den svenska modellen:JAG har
  rätt att leva som vanligt och JAG har rätt att kräva att samhället
  betalar men andra som får bidrag är parasiter för de är inte
  lika viktiga som JAG!

 2. pmnilsson Says:

  Nja, jag tycker nog att den svenska modellen har stor tolerans för att alla inte kan försörja sig. Samt att den svenska modellen framförallt tar en mycket stor del av individernas löneutrymme varför det inte är konstigt att lösningarna blir kollektiva snarare än individuella. Men rejäla skatteavdrag för barn kan man självklart också diskutera.

 3. PM Nilsson om MPs barntids-förslag « Jakop Dalunde Says:

  […] 21, 2008 PM Nilsson gillar inte Mps förslag om barntid, men resonerar ändå klokt här om det problem så förslaget vill åtgärda. Mycket […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: