Därför Obama

by

Här är fyra skäl till varför demokraterna gör rätt i att välja honom istället för henne:

•Rasismen är ett mycket djupare sår i det amerikanska samhället än sexismen. För världen hade det haft ett större symbolvärde med en kvinnlig amerikansk president, men för USA är det större med en svart.

•Efter 28 år med antingen en Bush eller en Clinton i Vita huset är det dags att vända blad. Hillary Clinton har visserligen en egen stark agenda, men hon är lika mycket sin mans fru som George W är sin fars son. Dessutom var ju poängen med Amerika att inte styras av dynastier enligt europeiskt snitt.

•Clinton vs McCain hade varit ett val mellan man och kvinna och mellan två mycket erfarna politiker. I den matchen hade McCain haft en ganska bra chans. Obama vs McCain är ett val mellan en ung man och en gammal man och mellan förnyelse och mer av det gamla. Här har demokraterna en större chans.

•Bill Clinton ses ofta som en fredsapostel, men han bombade mycket mer och sända ut mycket fler amerikanska soldater i strid än exempelvis Ronald Reagan. Namnet Clinton har helt enkelt inte bra vibbar i den del av världen som USA måste kommunicera med – den muslimska. Obama har ett muslimskt mellannamn, Hussein, har gått i muslimsk friskola och levt en stor del av sin barndom i Indonesien. Han har det kulturella kapital som USA behöver.

Annonser

Etiketter: , , , ,

3 svar to “Därför Obama”

 1. tomas hearst Says:

  Väldigt intressant post.
  Men håller inte riktigt med en del av första skälen.
  Jag tror att Obama är lika mycket ‘ett större symbolvärde’ för resten av världen än Hillary, om man tänker på Afrika t.ex.
  Vi har oftast tendens att ”underskatta” eller ”glömma bort” att det finns en annan värld out there, som inte ser på saker likadant än Västvärlden.
  Det har kanske mycket o göra med massmedia,som gynnar mer den sista.

 2. Daniella Says:

  Obama är säkert helt rätt för USA. Men en gammal konspirationshjärna ställer sig frågan: hur kan en svart man med nada erfarenheter i inrikes- eller utrikespolitik komma in från ingenstans och ta över hela scenen och alla finansiererna? Vem ligger bakom…är liksom nästa fråga…? Är det bara skådespeleri? Som Bush visat.

  Jag tror att Hillary var läskig för makthavarna för att hon var sig själv på riktigt. Synd att hon inte fick visa vad hon går för.

 3. Barack Obama hade aldrig fått jobb i Sverige « Under den svarta natthimlen Says:

  […] Nilssons blogg har sammanfattat demokraternas moraliska avvägningen tydligt: Rasismen är ett mycket djupare sår […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: