Lars Nittves bluff

by

Okej Nittve, måste erkänna att jag blev inte så lite chockad över din märkliga kommentar i dagens Expressen. Kanske är jag naiv men jag hoppas att du bara led av solsting under intervjun med Hagen. Om inte, om du verkligen står för det du säger i artikeln är ditt uttalande häpnadsväckande.

Tror inte att det finns någon som delar din uppfattning om Hultén och de falska Brilloboxarna. Förstår du inte att du misskrediterar hela Moderna?

Risken finns förstås att okunniga personer lyssnar på dig. Jag har därför nedan sammanställt lite fakta för den som känner sig osäker på vad som är sanningen om Brilloboxarna.

 

Moderna ställer 1968 ut 500 kartonger inköpta direkt från Brillo Manufactoring Inc i Brooklyn, New York. Kartongerna kommer alltså direkt från fabriken! Uställningen går senare samma år vidare till i Amsterdam och Oslo.

Ett mindre antal kopior av Brillokartongerna tillverkas våren/sommaren 1968  på uppdrag av Pontus Hultén. Kopiorna är gjorda av bland annat plywood. Cirka 15 kopior görs. Olle Granath får tre stycken.

 

Anställda på Malmö konsthall tillverkar 1990 på uppdrag av Hultén över 100 Brillo-boxar i spånplattor. Förlaga är en av de kartonger som sparats från 1968 års utställning i Stockholm.
Tillverkningen sker tre år efter Warhols död.

Hultén säljer 1994 minst 40 stycken av Malmö-boxarna till konstandlaren van de Velde. Hultén hävdar i ett intyg daterat den 16 december 1994 felaktigt att boxarna tillverkats 1968 enligt Warhols instruktioner och ställts ut samma år på Moderna Museet och senare i Amsterdam och Oslo. På basis av Hulténs intyg får Malmö-boxarna ett äkthetsintyg av Andy Warhol Foundation  därmed också en status i konstvärlden. Boxarna går under benämningen Brillo boxes ”stockholm-type”.
Hultén skänker samtidigt sex Malmö-boxar till Moderna Museet och bifogar en kopia av intyget han gav van de Velde.

Alla utomstående tror nu att stockholm-type boxes, gjorda av spånplattor och tillverkade 1990 i Malmö,  tillverkats 1968 på uppmaning av Warhol. Allt detta förstärks senare när Andy Warhol Catalogue Raisonné del 2 utkommer 2004 som slår fast att så är fallet.

Expressen avslöjar 2007 att över 100 boxar tillverkats i Malmö 1990 samt både marknadsförts och sålts som Brillo-boxar tillverkade i Stockholm 1968!

Moderna Museets egen utredning i slutet av 2007 bekräftar att boxarna gjorda i spånplator tillverkats 1990 i Malmö och att det var enbart Brillo-kartoner i papp som ställdes ut i Stockholm.

Utdrag ur Modernas utredning, som undertecknats av bland annat Lars Nittve:

Although boxes made in 1964 remain to be examined, conclusions can
still be drawn at the present time. There are strong indications that the
boxes from 1968 are constructed with the express permission of Andy
Warhol and therefore should continue to be referred to as Andy Warhols
Brillo boxes, Stockholm type. It is interesting that one of the boxes has
the signature A.W. This signature needs to be analyzed by experts from
the Andy Warhol Authentication Board. The boxes from 1990 should be
seen as copies/exhibition material which was the reason for their
construction. These boxes are not authorised by the artist and should be
removed from the official list of Andy Warhols Brillo boxes.

 

Var och en kan dra sina egna slutsatser av ovanstående.

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: