Därför ska vi heja på Ryssland

by

I början av 90-talet sa man att den dag Moskva anser sig vara en normal europeisk stad har Europa äntligen hittat sin så hett efterlängtade eviga fred. Många trodde, och hoppades, att den dagen snart skulle komma, men så blev det inte. Ryssland föll snabbt tillbaka i ett ledsamt mönster av statsledd industrialism och mobbing av sina grannländer. Och bland de unga såg det ännu mer mörkt ut. Den ryska generation som vuxit upp efter 1989 är allt som Europa bekämpat: xenofobisk, nationalistisk och fascistisk i sin syn på politiken. Nashi, även kallad Putinjugend, är den största politiska ungdomsorganisationen med regelrätta trakasserier av utländska ambassadörer på programmet. Hatbrotten mot utlänningar är ibland så omfattande att myndigheterna rekommenderar gäststudenter att hålla sig inomhus på kvällarna.

Lägg därtill morden på journalister och regimkritiker, targetkilling i London, Gazproms uppköp av de fria medierna, urholkningen av valprocessen och fram träder ett nytt Sovjetunionen i kapitalistisk skepnad.

Och just därför är det ryska unga EM-laget så förhoppningsfullt. Fotboll kan spela en stor politisk roll. Klassikern är fotbolls-VM 1954 då den nya staten Västtyskland vann både turneringen och sin plats bland de europeiska demokratierna. Att EM 2008 ska ha samma effekt på dagens Ryssland finns det ingen anledning att tro, men det är ändå ett framsteg att rysk ungdom kan förverkliga sin dådkraft på Eurovision i Belgrad och fotbollsplaner i Österrike och bli beundrad av resten av Europa. Nånstans är det ju där den europeiska normaliteten ligger.

Annonser

Etiketter: ,

6 svar to “Därför ska vi heja på Ryssland”

 1. Niklas Says:

  Glöm inte att Ryssland vann hockey-VM i år också. För första gången på 15 år.

 2. Hermann Says:

  Kamma dig PM!

 3. sportmannen Says:

  Lägg av!

 4. Tommy Says:

  Mycket bra kommentar – befriande klar ! Det är tyvärr så oerhörd tyst om den alt mer fascistoida ryska nationalismen i ”Putinstan”, för inte att tala om folkmordet i Tjetjenien…

  När det gäller ryska KGB-statens sinne för modern ”merchandise” och Fotboll, kolla då t.ex. SVTs Maja Persson’s bra porträtt häromdan af Zenit fotbollslaget i Petersborg, ett til 100 procent Gazprom (Kremls stats-kapitalistiska gasmonopol) styrd ”projekt”. Ett eksempel på det ”moderna” ryska samhället: s.k. ”fri marknadsekonomi” i en polisstat, med stalinistiska traditioner = en motbjudande kombination af centralisread makt och stenrika Putin-tro oligarker. Fy f… !

 5. Mr P Says:

  Kom ingen nu, dåligt med aktivitet från er sida nu..ni är faktiskt tre st så ni borde kunna underhålla oss med edra tankar å funderingar…

 6. pmnilsson Says:

  Ja, det håller jag helt med om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: