De sociala mediernas befrielserörelse

by

Köpenhamn, Reboot 13.00-14.00

Växlade mellan den amerikanske bloggaren och ”sociala medieexperten” Stowe Boyd och holländska interaktionsdesignern Iskander Smiths föreläsningar. Sessionerna överlappade inte bara varandra i tid, de hade också ungefär samma utgångspunkt. På nätet agerar vi alla som superegoister, och i grunden ickedemokratiskt – vad innebär det i praktiken?

Gemenskap över nätet är självbespegling i sin renaste form, menar Boyd. I de sociala mediernas olika rum pysslar vi om och putsar upp våra självbilder – och bekräftar andras. Enligt Boyd är det denna narcisism som bidragit till att gamla maktstrukturer, as we know them, nu monteras ned: media, politiken, etcetera. För när vi känner oss sedda och personligen bekräftade vill vi göra saker tillsammans, då lyssnar vi på varandra, påpekar Bowd.

Smith är både mer specifik och pessimistisk i förhållande till nätokratin. Även om han också hävdar de sociala mediernas demokratiska potential, pekar han ut konkreta exempel på motsatsen. Flera av de virtuella världarna och andra on line-communities styrs redan av självutnämnda tyranner.  Vilket är ett irl-problem, argumenterar Smith. I de elektroniska samhällena vars invånare är avpersonifierade kan egoismen härja fritt. Snart dags att sluta upp i de sociala mediernas befrielserörelse, manar Smith.

Nu: sen lunch.

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: