Dino-journalism och barfotarapportering

by

Köpenhamn, Reboot 19.30

Temat för Reboot 2008 är alltså ”Free” – som i fri och gratis. Och ett av dagens mest intressanta seminarier leddes av amerikanske journalisten Dan Gillmor på temat Free speech, free press, free thought (a progress report).

Den traditionella journalistiken börjar likna en lomhörd dinosaurie, menar Gillmor. De stora drakarna har fortfarande sina megafoner, men journalisterna har blivit stela i benen och publiken allt svårare att hålla kvar. Varför? Docerande monologer står sig slätt mot virtuella samtal, menar Gillmor. Publiken vill inte längre bli talad till, den vill bli talad MED.

Journalistiken är död, länge leve journalistiken proklamerade Gillmor och exemplifierade med de nya formerna av barfotarapportering som bedrivs av frivilligarbetare. De NGO-rapporterar, sammanställer databaser på nätet, bygger tankesmedjor som samlar olika former av information på webben, förmedlar mikronyheter, och så vidare.

Alltihop bygger på lokalt engagemang och personliga erfarenheter, och det är ett slags subjektivitet som den traditionella journalistiken och medierna måste lära sig att utnyttja – om man vill vinna publikens förtroende åter, hävdar Gillmor. 

Enda sättet att lyckas med det, enligt Gillmor, är att börja betrakta publiken som en samtalspartner.

För övrigt har svenske Oscar Swartz summerat den svenska FRA-såpan inför en häpet fnissande publik. 

Annonser

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: