Ett allt mäktigare medium

by

Här gör Henrik Alexandersson, mannen som FRA jk-anmält för att ha publicerat hemliga dokument, en viktig iaktagelse. Ju mer mogen bloggosfären blir som medium desto oftare ställer den äldre mediestrukturer inför väldigt svåra utmaningar. FRA-debatten är ett typexempel där traditionell media nästan hela tiden legat efter.

Ett annat, lite mer nertonat men egentligen mer intressant, exempel är Englas mammas blogg. Det var ju kvällstidningarnas gamla paradgren, numera kopierad av morgonpressen, att uttolka och inkänna brottsoffrens inre under rättegångarna. Nu gör en av dem det själv och blir därmed oslagbart det mest intressanta mediet att följa under rättegångsdagarna.

Bildts blogg är ett av de främsta medierna för alla som följer svensk utrikespolitik. Rimligen kommer vi att se fler exempel på när personer i nyhetsflödet startar permanenta eller tillfälliga bloggar och berättar sin historia. Direktörer i blåsväder, ministrar i drev, förövare och offer i rättegångar, alla som vill ha ut sin version av vad som har hänt behöver inte journalisternas gunst utan kan bara lägga ut den inför offentligheten. Och det blir en radikalt annorlunda offentlighet än den de stora redaktionerna har format under drygt 100 år. Om sommaren 2007 var genombrottet för facebook och de sociala medierna i Sverige verkar 2008 bli bloggosfärens.

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Ett allt mäktigare medium”

  1. delade | Ett allt mäktigare medium Says:

    […] Orginalpost: Ett allt mäktigare medium […]

  2. Magnus Says:

    Fast är det ändå lite intressant att ett så pass viktigt medium (om det nu går att beskriva bloggar som ett medium) hela tiden måste påtala att det är viktigt. Är inte det ett tecken på att man än så länge är ganska betydelselösa om vi ser till helheten? Människor i allmänhet läser bloggar, skriver bloggar men det är få som har någon reell betydelse för samhälle, politik eller ekonomi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: