Visar Tyskland vägen?

by

Jag har blivit adlad till bloggare av min förra tidning. Israelsson anser att en lösning på den svenska FRA-krisen är att göra FRA-lagen mer lik den tyska, som godkändes av Europadomstolen. Centrum för rättvisa har liknande synpunkter och bra material här.

Hänvisningen till det tyska exemplet är intressant. Den tyska rättsapparaten är kanske den som varit mest stabil under kriget mot terrorismen, men ändå effektiv. Troligen beror det inte bara på den tyska författningsdomstolens centrala roll, utan också på att den tyska staten har gjort viktiga erfarenheter, dels av vad som hände under Tredje riket och dels av 70-talets inhemska terrorhot.

Den nya västtyska staten var till stora delar en slags skyddsvall mot de mekanismer i Weimarrepubliken som möjliggjorde Hitlers maktövertagande. Man byggde in betydande trögheter gentemot den allmänna opinionen och bannlyste sånt som folkomröstningar. Men man byggde också in ett kompromisslöst och starkt skydd mot grupper som hotar demokratin. Författningen har alltså ett dubbelt skydd, dels mot staten, men också mot statens fiender. Tyskland lyckades också krossa vänsterterrorismen, men utan att göra allvarliga skador på sin demokrati.

Annonser

Etiketter: , ,

6 svar to “Visar Tyskland vägen?”

 1. Mike Says:

  Tyskarna gillar inte Fra.

  Dom ville inte ens skicka trupper till irak pga dom kände igen en diktatur sa dom.

  Vad som gjorts har fortfarande gjorts mot folks medgivande.

  Exponera NWO

 2. Daniella Says:

  En mycket intressant exempel som de tyvärr icke-tysk kunniga svenska journalister missat under många år. Tyskland gav sig t ex inte med fallet när den tyska medborgaren kidnappades av CIA och kämpar för att få de ansvariga inför rätta. Tysk parlamentarisk kontroll på underrättelsen är exemplarisk – något som vissa har försökt att lyfta även i Sverige men utan framgång. Och stora underrättelsefrågor behandlas regelbundet i tysk press som är inte bortskämd med någon offentlighetsprincip, men gör fantastiska grävavslöjanden titt som tätt. Jag säger bara Süddeutscher Zeitung, Focus och Der Spiegel. Dags att fatta att vi har mycket att hämta från dagens moderna Tyskland, som ligger 7 mil från svenska kusten och har språket som är EU:s största med över 90 miljoner talare (Österrike, Holland med mera inberäknade). T ex i Estonia fallet (där det vore intressant att fråga FRA vad de visste om den militära frakten) har få svenska journalister vågat ta till sig det som tyska medier rapporterat utan tagit till sig svenska tjänstemannaversioner utan att blinka.

 3. pmnilsson Says:

  Håller helt och till fullo med. Trots sin ”ungdom” är den tyska demokratin i många avseenden den kanske mest mogna och mest erfarna som finns i den demokratiska världen.

 4. Daniella Says:

  Den stora tragiken är att lederhosen -skämt tagit över här och få ungdomar läser tyska. Den svenska kvoten av EU:s utbytesstudenter blir t ex sällan uppfylld (EU programkontoret) för svenska gymnasiestudenter fattar inte att de kan få ett betalt år i Europa. När min då rebelliska dotter sökte plats i Tyskland några år sedan ringde EU-programkontoret:
  – Är det ni som är mamma till NN
  – Japp (Skit, vad har dottern skrivit där nu…?!)
  – Detta är lite genant, men nu är det så att vi får inte ihop kvoten för svenska studenter som ska ut, så vi tänkte höra om din dotter har en kompis som skulle kunna tänka sig ett betalt år..vi vet att ansökningstiden är redan slut men…

  Vi hade en kompis – hon fick ett år i Österrike och är tacksam forever. Och min dotter kan numera flytande tyska och jobbar i Dublin med ett multinationellt företag på tyska, engelska, svenska och finska. Och får mer betalt än sina högskoleutbildade föräldrar.

  Nu ska vi ha utbytesstudent från Österrike. Vi tror på kommunikation med EU:s största språk. Som finns 7 mil fr Sverige.

 5. Patrick G Says:

  Tysk parlamentarisk kontroll på underrättelsen må vara exemplarisk, men tyvärr missade underrätelsetjänsten ett antal saudistudenter i Hamburg och den missen ”ändrade världen” 11 sept. 2001
  – Native New Yorker

 6. Richard Slätt Says:

  Men en sak har den tyska lagstiftningen inte lyckats med och det är att man efter krigen valde att förbjuda vissa uttryck, istället för själva andemeningen med ett uttryck. Tyska hälsningen förbjöds, då gjorde nazisterna hälsning med knuten näve eller med två fingrar framåt. Där missade man rätt mycket, men lagen i det fallet kanske mest ska ses för att få bort de sakerna som var hårt förknippade med den gamla eran.

  Men en sak har tyskarna som utifrån sett fungerar väldigt bra, författningsdomstolen. En författningsdomstol med extremt bra makt gentemot parlament. Det vill jag läsa mer om.

  Det var egentligen bara min tanke att säga hej och hoppas det varit bra i skärgården i sommar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: