Dags att rusta flottan

by

Alltsedan den mångåriga och framgångsrika ensamkampanjen mot mobbing i skolan har jag haft stor respekt för Sten Tolgfors. Jag tycker också att han inte är så misslyckad som försvarsminister som kritikerna hävdar och som natoanhängare måste man rimligen välkomna den hårdföra förnuftslinje som nu härskar på försvarsdepartementet.

Men att säga att kriget i Georgien inte påverkar Sveriges säkerhetspolitiska läge är att dra kallsinnigheten lite för långt. Visst, i konflikten om Sydossetien verkar Georgien ha gjort bort sig. 30 000 personer flyr inte till Ryssland utan omfattande övergrepp på civilbefolkningen, och den tragedin har få eller inga spridningsrisker till norra Europa. Här hade Ryssland faktiskt chansen att visa att man är en seriös partner i det säkerhetssystem som Europa byggt på sedan 1945 och att man kan ta ansvar för humanitära kriser och verka stabiliserande i sitt närområde.

Ryssland valde dock en helt annan chans, nämligen att visa att man är något helt annat. Den ryska aggressionen mot Georgien har därför rimligen stora konsekvenser för europeisk och därmed svensk säkerhet. Georgien är inte vilket land som helst. Det är ett nästan-natoland, väl integrerat med Europa, har utmärkta förbindelser med USA och med en bristfällig men spirande demokrati. Ryssland har nu under tre dagar visat omvärlden att detta är inga som helst garantier för reellt skydd. USA vågar inte sätta hårt mot hårt och EU skulle aldrig använda sina ekonomiska muskler.

Eftersom ett så högt ryskt spel knappast beror på tillfälliga nycker borde den svenska statsledningen inse att Ryssland är på väg i en helt annan riktning än den som svensk försvarsplanering bygger på. Ett Ryssland som vill vara något radikalt annorlunda än en framtida del av det europeiska säkerhetsystemet är ett Ryssland som i små och stora frågor kommer att skapa konflikter för att försvaga och helst upplösa de strukturer som håller ihop Europa – EU och Nato. Nu har man visat att soft power och toppmötesmingel inte hindrar Ryssland från att ge en nära EU-vän en stjärnsmäll. Nästa mål är att testa om Nato:s och EU:s solidaritetsklausuler verkligen håller i ett skarpt läge. Och det testområdet ligger 40 mil från Stockholm.

Att satsa pengar på förlegade militära förband är ingen klok politik, men att inte satsa alls är just nu en sämre. Svensk nedrustning bör avbrytas. 90-talets solskensperiod har tagit slut.

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Dags att rusta flottan”

 1. Patrick G Says:

  Rysslands formulerade strategi i fall dess styrkor utsätts för USA:s tekniskt överlägsna konventionella arsenal (s.k. smartbombs) är att använda taktiska kärnvapen. I förberedelse för en förmodad militär respons från USA, uppgavs det att Ryssland ”introducerade två SS21-mellandistans-missiler i Sydossetien”*. SS21 kan antingen utrustas med konventionell sprängladding eller vara kärnvapensbestyckade, fast den konventionella skulle i detta sammanhang ha minimal effekt. Istället var detta en signal att Ryssland faktiskt tänkte tillämpa den strategi som dess försvar tidigare tränat för i militära övningar mot ett presumtiv amerikanskt fiende.

  Trots USA:s alldeles för utspridda och överansträngda militära styrkor hade det varit befängt att i förväg helt räkna bort en amerikansk respons till attacken mot Georgien, vars styrkor – liksom Sveriges – praktiskt sett redan är allierade med USA i och med att de tjänstgör i Afghanistan. Att USA ”inte vågar sätta hårt mot hårt” i ett krigsområde bara 40 mil från Sverige kan försvarsministern Tolgfors vara tacksam för.

  När han nedtonar krigets betydelse för Sveriges säkerhetspolitiska läge gör han det i propagandasyfte, väl medveten om Sveriges och EU:s mjäkiga förhandlingsläge. Ryssland är inte bara vår världsdels största oljeproducent, utan har nu invaderat ett grannland vars viktigaste oljeledning ämnades just kringgå ryskt territorium på väg från Kaspiska havet mot Europa. I en tid som betecknas av skyhöga och ostabila oljepriser, där världens enda kvarvarande supermakt redan invaderat två länder i Centralasien och hotar invadera en tredje (Pakistans norra provinser) och även en fjärde (Iran), har Sveriges och Europas tysta medverkan spelat Putin i händerna. Dessvärre skulle EU:s ekonomiska (fast oljeberoende) ”muskler” krympas ytterligare med rysk kontroll över Georgiens oljeledningar. Eller finns det kanske någon oupptäckt oljereserv under vår eminenta kontinent?

  Svensk försvars- och utrikespolitik har inte bara felbedömt Rysslands intentioner, utan i sitt stöd för USA:s aggressioner har Sverige uppenbarligen missräknat konsekvenserna av de första sviterna i kommande konflikter kring världens ebbande energiresurser.

 2. Grynboll Says:

  Ja självklart bör det svenska försvaret rustas upp, med en granne som Ryssland så måste vi inse att även vi kan bli indragna eller utnyttjade i en konflikt. Det försvar som vi har idag skrattar nog dom flesta länder åt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: