Annette Kullenberg om spritkampanjen: Alkohol är bra för livskvalitén

by

Dags- och kvällspressen kampanjar mot svenskarnas spritvanor. Det hör till, menar Annette Kullenberg. ”Men utan Bacchus skulle vi inte ha Wivallius, inte Bellman, inte Cornelis, Inte Majken Johansson, inte Sonja Åkesson. Eller Tegnér”, skriver hon här.

Ta en sup och var som en människa! Det är vad man vill höra av nån gubbe eller skådis eller vem som helst.

Sen får man sill och färsk potatis. Det är sant att Kräftor kräva dessa drycker! Som det står på Albert Engströms gamla affischer.

Det var roligare förr. Även om folk dog innan de blev 96 år. Utom gammelkungen Gustaf V. Även V-Gurra kallad. Och Sven Hedin.

Alla konstnärer dricker vin eller sprit. Jag känner inte alla, men jag har inte hört talas om en enda som inte dricker. Mer eller mindre. Och svinar ner sig. Mer eller mindre.

Utom en som slutade. Men sen gick det inte att tala med honom. Han slutade även röka ett tag. Han blev som en enda enrisbuske.

Det märkliga är att just nu, i augusti då vi äter kräftor och äter surströmming så slår medierna till och varnar för att spriten är FARLIG. Man kan bli beroende.

Att säga något liknande till vanliga svenskar, födda i Sverige, är samma sak som att be dem sluta leva.

Så är det inte i Italien och inte i Argentina. Där dricker de världens bästa kaffe. Varför en del svenskar dricker för mycket sprit beror på att de fått så svagt kaffe under hela sin uppväxt. Det är min teori.

Kaffekask är ett bevis för att några kluriga försökt att få lanket att smaka nånting. Grönstedts trea.

Ulf Lundell har märkligt nog blivit varnad. Därför att han numera dricker lite vin ibland. Mannen fyller snart 60 år och har äntligen råd med verkligt dyra viner.

Hur det hampar sig när denne författare blir nykterist beskriver Mikael Löwengren som varit på 96 konserter med Lundell. ”Hösten 1988 , den första helnyktra turnén, fick vi se en Ulf Lundell som den första en och en halva timmen stod och tittade ner i golvet genom sina Ray Bans, tyst och inbunden.”

Han fick ingen kontakt med det stökiga, berusade gänget närmast scenen. Han bara stod som en skugga av Jack. Plus minus noll.

Alkohol hör till. Så är det. Det hör samtidigt till att klaga på alkoholen. Jag har nu gått igenom hundratals rubriker om alkohol, framför allt i de stora kvällstidningarna.

Ingen rubrik är positiv. ”Dricker du mer alkohol än du borde?”, ”ALKOHOL: Hur bakfull är du?”, ”Så påverkas du av alkohol”.

Vi är glädjedödare, alla vi svenskar. Deprimerande att tänka på. Bäst att ta sig en sup så man blir lite gladare. Går det att festa utan sprit? Nä, det går faktiskt inte.

Utom för Sarah Wamala, som är ny generaldirektör på Folkhälsoinstitutet. Så fort hon blev utnämnd (för en vecka sedan) gick hon igång och började bråka om att pensionärer dricker för mycket.

Hon är chef för en helt onödig myndighet som ligger i Östersund, dit hon ska flytta för att åka skidor. Inklippt på tv fick man se lite pensionärer som drack kaffe och likör.

De tyckte det var så gott. Och de som serverade var så glada.

”Lundell skrev bättre böcker när han söp” som det står i en av många bloggar eller något Fanzine. Att Ulf Lundell skrivit fyra böcker om nyktra alkoholister låter trist. Särskilt de tre sista om de nyktra tycker experterna är ”som att Uffe tappat sitt språk liksom”.

Utan Bacchus skulle vi inte ha Wivallius, inte Bellman, inte Cornelis, Inte Majken Johansson, inte Sonja Åkesson. Eller Tegnér.

Den gamla sången ”Ja, må han leva” slutar med ett leve! Och sen slutar det med ”SKÅL”.

 Hur skulle det annars se ut? Föreställ er själva ett liv utan Helan går.

Tanken svindlar, eller hur?

Annette Kullenberg

Annette Kullenberg är journalist och författare. I höst kommer hennes biografi om Marianne Höök (Atlas förlag).

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

8 svar to “Annette Kullenberg om spritkampanjen: Alkohol är bra för livskvalitén”

 1. En profil mindre på DN « Under den svarta natthimlen Says:

  […] Kullenberg skriver på samma blogg om om listige, falske och starke Bacchus: Vi är glädjedödare, alla vi svenskar. Deprimerande att tänka på. Bäst att ta sig en sup så […]

 2. Sören Says:

  Det där med Lundell är rätt kul. Jag var på en konsert strax efter att han lagt av med spriten och hörde delar av publiken i ren desperation efter ett tag börja skandera: ”Uffe, börja supa! Uffe, börja supa!”

 3. Helena Palena Says:

  Ja du – jag känner många som dött utan att ha vare sig druckit eller rökt! Och det runt 65-årsåldern – så dom fick ingen pension heller. Huva så mögligt! Så där är det staten som dragit vinstlotterna…

  Själv dricker jag vin varje dag – eller hemgjord likör – eller vad det nu kan bli! Jag har dock slutat röka och funnit att man inte får huvudvärk efter en riktig fest numera. För det var ju i sennatten man rökte som mest lösandes världsproblemen med glaset i hand…

 4. Åsa Says:

  Det här var ett av dom mest insiktslösa inläggen jag läst på länge. Alkoholism och människor som tvingas sluta dricka alkohol för att inte ta livet av sej själva har ingen enkel väg tillbaks. Har man människor i sin närhet som gjort denna resa, eller ännu värre – dom som inte klarat att sluta, så känns Kullenbergs ord riktigt smaklösa.
  Mer positivt är ju alla fantastiska nyktra människor som är väldigt roliga, och har väldigt roligt. Att Kullenberg helt verkat missat alla dom människorna är ju tråkigt för henne, men jag tror jag lägger min energi på att hjälpa alla dom barn som växer upp med alkoholiserade föräldrar istället.

 5. viktövervikt i aftonbladet « the real mymlan Says:

  […] Newsmill tjugstartat på PM, Leo och Karins blogg. Eller om det är Karin, PM och Leos. Igår skrev Anette Kullenberg om Alkohol som livskvalitetförhöjande medel. Idag svarar Benny Haag. Han är av en annan […]

 6. Helene Says:

  Jag kan väl börja med att säga Björn Gustafsson.

 7. Josef Boberg Says:

  Hmmm… – Annette Kullenberg – Hoppas att Du inser hur ”rätt” Du har i Ditt inägg ovan, verkligen… 🙂

  Tänk ifall Wi ej alls skulle tillåta oss att köra bil – bara för att några hundra MedMänniskor varje år slutar med att andas p g a trafikolyckor + att åt hållet ca 20 000 MedMänniskor mer eller mindre allvarligt skadas i trafiken ! Hur skulle då wårt samhälle se ut ?

  Lite spill får Wi ju alltid räkna med – och alldeles oavsett vad Wi håller på med som gör livet i kött LevAnde ! Ifall ej – tja – då är Wi ju DÖDA !

  Det är ju exakt samma sak med alkoholen, verkligen… Lite spill av sådana MedMänniskor som super sig till döds osv – det får Wi ju alltid räkna med – och avsseende ALLT annat också för den delen.

  Personligen kan jag ju nu undra över om ett svenskt samhälle – helt utan någon alkohol – ej skulle vara etter värre – och framförallt ebarmeligt outhärdligt TRÅKIGT ! – än vad ett samhälle utan biltrafik skulle vara ?

  I övrigt lite av egna funderingar under nu mer är 67 år – om hur mitt kära fosterlands så kallade demokrati [Måhända mera åt hållet DemonKrati, kanske… 🙂 ] funkar – på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/14/demokrati

 8. tråkigt/roligt « Hellopoppet’s Weblog Says:

  […] på sitt kontor. – sanna säger att jag inte är en surpuppa. utan att jag är bådeoch. – kullenbergs knäppa blogginlägg. Inga kommentarer än så länge Kommentera RSS för kommentarer till det här inlägget. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: