Centerns rättspolitiske talesman: Tillåt fildelning för privat bruk

by

Det tyska rättsväsendet har beslutat att inte åtala personer som laddar ner musik och film för privat bruk. Sverige bör följa det tyska exemplet, skriver idag centerpartiets rättspolitiske talesman JOHAN LINANDER exklusivt för denna blogg.


Åklagarna i de fem tyska delstaterna Nordrhein-Westfalen, Bayern, Baden-Württemberg, Sachsen och Sachsen-Anhalt har bestämt sig för att inte väcka åtal för fildelning för eget bruk. De betonar att det fortfarande är olagligt att ladda ner men att deras resurser kommer att koncentreras på fildelning som sker för kommersiellt bruk. Nivån som en tysk överåklagare gått ut med är ca 3000 låtar eller 200 filmer, upp till den nivån skulle det alltså vara fritt fram att ladda ner utan risk för åtal. 

Det tyska exemplet är välkommet för att nyansera den till och från hätska debatt om fildelning som pågår i Sverige. Många inom musik- och filmbranschen har hävdat att Sverige skulle vara unikt i sin ”slappa inställning” mot fildelningen, men det är uppenbarligen inte så. Förhoppningsvis kan diskussionen nu gå från hur den vanliga fildelaren ska sättas åt till hur vi kan skapa en upphovsrättslagstiftning som är anpassad till modern teknik och som kan göra en rimlig avvägning mellan upphovsrättsinnehavarnas skyddsintresse och nedladdning för privat bruk. 

För mig finns det fortfarande många oklarheter kring det tyska åklagarbeslutet, t.ex. hur reglerna är för tillgängliggörande i fildelningsnätverk, under hur lång tid begränsningen 3000 låtar respektive 200 filmer gäller och varför de stannat vid att just 3000 låtar/200 filmer är vad som kan anses vara eget bruk. Jag är alldeles övertygad om att väldigt många svenskar har betydligt mycket mer än 3000 låtar eller 200 filmer i sin dator och att det ändå enbart handlar om eget bruk. Själv har jag genom åren säkert samlat på mig totalt över 10 000 låtar på gamla singlar, LP- och CD-skivor, enbart för eget bruk såklart. 

Men det intressanta med det tyska åklagarbeslutet är inte varför de hamnat på en viss nivå utan att de faktiskt går ut med att det inte blir något åtal för fildelning för privat bruk upp till den nivån och att de anser att fildelning för mindre belopp inte leder till kommersiell skada för upphovsrättsinnehavarna. 

Här i Sverige finns det ingen uttalad åtalsnivå, men det vore fullt rimligt även för svensk polis och svenska åklagare att koncentrera sina resurser på storskalig fildelning som inte sker för eget bruk. Det säger sig själv att det inte finns någon som helst möjlighet för varken tyska eller svenska åklagare att åtala alla som fildelar för privat bruk. Den som sitter vid sin dator och laddar ner någon låt då och då för att provlyssna på nya artister borde även i Sverige kunna känna sig säker och inte behöva oroa sig för polisutredning och åtal. 

JOHAN LINANDER
Johan Linander är riksdagsledamot och rättspolitisk talesman för Centerpartiet.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

10 svar to “Centerns rättspolitiske talesman: Tillåt fildelning för privat bruk”

 1. Välkommen i klubben « Jakop Dalunde Says:

  […] 17, 2008 Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Linander kommer nu ut med stöd för att tillåta fildelning för privat bruk. Härligt härligt, välkommen i klubben. […]

 2. Linander tycker! » Tyska åklagare väljer att inte väcka åtal för fildelning för privat bruk Says:

  […] har utvecklat mina tankar på “Karin, PM och Leos blogg“. Bloggen är en tjuvstart på det som ska bli “Newsmill“. « […]

 3. Svante Turesson Says:

  OK, så du anser att andra skall betala för din underhållning. Intressant.

 4. Johan Linander Says:

  Svante, det handlar inte om mig eftersom jag inte fildelar (Napster använde jag dock för mycket länge sedan), men det handlar däremot om över en miljon andra svenskar. Är det rimligt att försöka lagföra alla? Självklart inte. Vad är då lämpligast, att försöka lagföra ett fåtal fildelare som laddar ner för eget bruk eller att använda utredningsresurserna till att ta de som begår betydligt grövre IT-relaterad brottslighet?

 5. Debatten går vidare i Nyhetsmorgon « Karin, PM & Leos blogg Says:

  […] går vidare i Nyhetsmorgon Johan Linander, som i söndags skrev här på bloggen om att legalisera fildelning för privat bruk, ska upp i Nyhetsmorgon i morgon tisdag. […]

 6. Johan A Says:

  Å Johan Linanders tyngd i detta spörsmål väger väldigt lätt om han inte har Maud eller andra Alliansledare med sig i soffan.

 7. Donsan Says:

  Jag är alldeles övertygad om att väldigt många svenskar har betydligt mycket mer än 3000 låtar eller 200 filmer i sin dator

  Kan hända – men med bittorrent fildelas inte allt detta – Med den tekniken fildelas endast några få låtar och filmer åt gången – och det går inte att avgöra om man t ex har laddat hem/upp mer än 3000 låtar under en vecka- en månad eller ett år.

  Vi i Sverige borde inte hänga upp oss på antal låtar eller filmer – utan lagliggöra all fildelning som sker på icke kommersiell basis! – På så sätt kan även DC++ användare fildela utan att behöva känna sig kriminella

 8. anton Says:

  Detta var goda nyheter då jag bor i Tyskland. Hade ingen aning om det beslutet. Tack för nyheten!

 9. Jens O. » Blog Archive » ACTA och Telekompaketet Says:

  […] Centerns rättspolitiske talesman: Tillåt fildelning för privat bruk. […]

 10. Nils2 Says:

  Komihåg att Centerpartiets politik enbart syftar till att göra nerladdning laglig. Uppladdning ska enligt Centerpartiet fortfarande vara olagligt och förenat med höga böter. Eftersom fildelning innebär både upp- och nerladdning så är det oärligt av Centerpartiet att påstå att de vill legalisera fildelning när det enbart är nerladdningen de vill göra laglig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: