Fler allianspolitiker tycker som Tyskland. Karl Sigfrid, m: legalisera all fildelning för privat bruk

by
Tyskland visar att Sverige inte behöver rätta sig efter EU i feldelningsfrågan. Om vi inte vill kriminalisera en hel ungdomsgeneration mäste vi legalisera nedladdning för privat bruk. Det skriver idag den moderate riksdagsledamoten KARL SIGFRID exklusivt för denna blogg.
Skivbolagens och politikernas jakt på fildelare har tagit en ny vändning. Åklagare i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen har valt att inte längre åtala fildelare som laddar hem för eget bruk. Nedladdning för ”eget bruk” innebär i detta fall nedladdning av musik och film till ett värde under 27000 kr. I grunden är detta utveckling i rätt riktning och något som vi borde ta lärdom av även i Sverige. I debatten har det hävdats att Sverige, på grund av internationella fördrag och EU-medlemskap, måste jaga varje fildelare som har laddat ner någon enstaka låt. Det tyska exemplet visar att så inte är fallet. 

Om vi ska leva upp till valrörelsens löften om att inte jaga en hel ungdomsgeneration måste vi, som ett minimum, avhålla oss från att jaga fildelare som laddar hem i icke-kommersiell skala. På sikt bör all icke-kommersiellning fildelning legaliseras. Alternativet är massövervakning av Internetanvändare för att hitta dem som fildelar, ungdomar som ruineras efter att ha stämts av upphovsrättslobbyn samt lagstiftning som kväver tekniska innovationer för att skydda förlegade affärsmodeller. 

Nordrhein-Westfalens lösning på hur fildelning ska hanteras är intressant men samtidigt problematisk. Definitionen av eget bruk är kopplad till värdet av det nedladdade materialet, och innebär i praktiken att man kan ladda ner 3000 låtar och 200 filmer. Man kan fråga sig på vilken tidsperiod som myndigheterna räkar. Hur uppladdning av filer hanteras är ytterligare en fråga man inte kan bortse från eftersom uppladdning är en förutsättning för att det alls ska finnas något att ladda ner. Beräkningsmodellen för värdet av nedladdad musik kan också ifrågasättas eftersom den bygger på det felaktiga antagandet att ett nedladdat musikstycke alltid är ett uteblivet försäljningstillfälle. 

Finns det volymgränser måste samtliga fildelares internettrafik övervakas så att antalet nedladdade låtar kan räknas. Då kvarstår de allvarliga integritetsintrång som är en av huvudanledningarna till fildelning för eget bruk bör legaliseras. 

En bättre modell skulle kunna utgå från hur den upphovsrättsskyddade musiken används. Använder man den på ett icke kommersiellt sätt borde det inte finnas någon gräns för vilka volymer som får laddas hem eller laddas upp. 

Slutsasten av de tyska erfarenheterna är inte att vi bör importera just den lösningen, men att det är möjligt att som EU-medlem avstå från att jaga alla som fildelar för eget bruk. Nu går det inte längre att hänvisa till att svenska politiker är tvingade att bryta mot löftena i valrörelsen. Ett förslag från regeringen som säkerställer att vi inte kriminaliserar och jagar en hel ungdomsgeneration som fildelar borde vara den logiska konsekvensen av händelserna i Tyskland. 

KARL SIGFRID
Karl Sigfrid
 är riksdagsledamot för moderaterna
Annonser

Etiketter: ,

Ett svar to “Fler allianspolitiker tycker som Tyskland. Karl Sigfrid, m: legalisera all fildelning för privat bruk”

  1. Daniella Says:

    Tips från stilpolisen. Kör alla kopierade texter först i wordpad och tvätta dem från formateringar för att få ut rätt typsnitt. Lite jobbigt att läsa pyttesmå Times New Roman mitt i alltihop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: