Newsmill Weekend, Åsa Mattsson: Därför är bad boys sexigare än good guys

by

Jag har lärt mig hur man väcker mäns jaktinstinkt, hur man blir ett åtråvärt rådjur, en ängel i korsett som döljer sin styrka under ett sexuellt undergivet beteende. Men det finns inga ”riktiga” män och kvinnor. Vi måste sluta spela det spelet, skriver  ÅSA MATTSSON i ett svar till Zandén och Gyllenhammars inlägg här på Newsmill.

Vad är väl en bal på slottet? Vad är väl ett slag över munnen? Det är lätt att raljera över Jessica Zandéns och Cecilia Gyllenhammars kryptiska och frustrerade inlägg i sexualdebatten, där de ondgör sig över unga kastrerade småbarnspappor som inte har ögon för annat än sina små barn.

– När de borde vara kåta, virila och aggressiva, och vilja trycka upp kvinnor i hörnen. ”Riktiga” män är dominanta och har anständigheten att inte vika från den positionen så att vi kvinnor ska känna oss trygga i vår underordning och inte frukta att vi gemensamt kanske skulle kunna ändra sakernas tillstånd. Artikeln andas en oförmåga och ovilja att låta män visa andra sidor än de som ryms inom en gammal mansroll som påstås vara naturlig. Men den maskuliniteten är lika lite naturlig som det är bekvämt med korsett och stilettklackar.

Så varför spelar vi detta spel? För ett spel är det, ett rollspel, det har inget med natur att göra. 

Till skillnad från Zandén och Gyllenhammar är jag inte biologist. Har aldrig varit. Jag har aldrig trott att jag är ”en riktig kvinna”. De män vars knappar jag tryckt på och som tryckt på mina har jag aldrig trott vara ”riktiga män”. Bara bättre eller sämre skådespelare. Jag har varit högst medveten om att det är en roll jag spelat. Ändå har jag spelat den. Jag har lärt mig hur man väcker mäns jaktinstinkt, hur man blir ett åtråvärt rådjur, en ängel i korsett som döljer sin styrka under ett sexuellt undergivet beteende. 

Männen har i sin tur varit bredaxlade potenta krigare och jägare beredda att erövra landet, fälla bytet, eller rida djuret. Media och genusforskaren Anja Hirdman kallar förresten maskulinitet för ”slottsbyggande”, vilket ger den där scenen där Askungen sitter i fönstret och drömmer om prinsen ännu en dimension: Vad är väl en bal på slottet? 

Det kan förstås vara riktigt roligt att spela rollspel, men jag kan inte längre. I grunden är det vad min andra roman ”SalongF” handlar om. Försvarsmekanismerna fungerar inte längre. Jag kan inte längre hindra mig själv från att se min egen styrka och inte heller hindra mig själv från att veta vad jag vet, och då kan jag inte längre spela det här spelet. Manus är för dåligt. Scenografin stinker. Kostymerna är taffliga. Jag vill inte längre bli regisserad av patriarkatet. Gudarna ska veta att jag har spelat spelet, länge. Ja, inte i offentligheten, men i relationer. 

Frågan är varför det tagit mig så lång tid; att sluta spela spelet. Varför faller så många kvinnor för aggressiva, dominanta, destruktiva, till och med farliga män? Varför är bad boys sexigare än good guys? Kanske de här männen agerar ut den vrede som kvinnor istället förtränger. Att visa vrede och den egna styrkan är för många kvinnor det samma som att be om att bli övergivna. Många kvinnor tror att de ska bli utsatta i skogen om de vågar visa sina känslor och förmågor. Då blir de dömda och glömda oattraktiva livsfarliga häxor som ingen vill ha. Små flickor lär sig tidigt att vara till lags. Duktiga, vänliga, uppmärksamma på andras behov, särskilt mäns behov av vår tillgänglighet och vår beredvillighet att tillmötesgå deras önskningar. Kvinnor förstår tidigt att lägga sig till rätta i männens begär. Eller att få det att se ut som om vi gör det.

Därför har kvinnor lärt sig att hålla fast vid sin spelade undergivenhet, inta sin underposition till synes frivilligt. Till och med bli upphetsade av den. Det är både kortsiktigt skuldbefriande och ger belöning i form av bekräftelse och närhet. Att välja aggressiva, dominanta män är ett mer effektivt sätt att fly från sig själv och den man kanske verkligen är, än att välja en man som inte spelar sin dominanta roll lika övertygande. Ju mer tillbakaträngd kvinnan känner sig och ju räddare hon är för sin egen styrka, desto större behov har hon av att hålla upp den dominanta mannen som en sköld och projektionsskärm. Så fångas mannen och kvinnan i låsta positioner som överordnad-underordnad i en polariserad sexuell könsstruktur.

Men träffar man någon och verkligen drabbas av kärlek, så att mänskligheten hos båda träder fram i maskeraden, så håller inte det där spelet. Då faller maskerna och de gamla replikerna, den trånga rollen ger ingen ledning. Både ”den riktiga mannen” och ”den riktiga kvinnan” famlar. Då är vi bortom fallos och ett slag över munnen skulle faktiskt inte hjälpa. 

ÅSA MATTSSON

Åsa Mattsson är journalist och författare. Just nu är hon aktuell med romanen ”Salong F”, som är en uppgörelse med sin egen (spelade) roll i patriarkatet.

Etiketter: , , , , , , ,

59 svar to “Newsmill Weekend, Åsa Mattsson: Därför är bad boys sexigare än good guys”

 1. Gitarren Says:

  I Estland heter medlemsklubben för bordellerna ”riktiga män” -klubben. (Tosi mees) Man får medlemsbrev i posten och medlemskort – och poäng på köp… Estniska kvinnorörelsen hade en stor kampanj mot dessa ”riktiga män” – bilder av jägare som sköt vilt som satt fast i bur och att det är inte några riktiga män som köper sex.

  I Sverige sprider sig danska ”pissup (punkt) se” som säljer ”riktiga män” -resor till östeuropeiska länder – där undercover prostitution (”strippor”) kombineras med krökfester, flyga militärplan, skjuta djur, göra våghalsiga saker och kombinera det med sex och sprit, osv. Svensexaresorna dit blir allt vanligare.

  Är det dessa riktiga män vi vill också ha här?

 2. Josef Boberg Says:

  Hmmm… – Åsa Mattsson – så sant som det är skrivet ovan – i mitt mer än 67-årade livsperspektiv sett i vart fall. 🙂

  Mer om det här ”heta” ämnet – och idéer om lösningen på det här mer än 6000-årade – och av wåra ”kära” MaktPyramid-MaktElitNissars förryckta GalenPannors påhitt kvinnoförtrycket/kvinnoförnedringen – i sak på
  http://josefboberg.wordpress.com/2007/12/09/haxprocesser-da-och-nu

 3. hanne Says:

  Jaha, nu har också ”feministen” Åsa fått säga sitt i den här diskussionen. Nästa ”expert” på området måste bli Unni Drougge. Då har alla ”starka” kvinnor återigen fått uttala sig även i denna fråga.

  Återigen får vi en lektion om ”kvinnans styrka”. Som häpnadsväckande ofta förresten gestaltar sig i form av ännu en roman om – män. Starka kvinnor skriver alltså romaner om män och hur dessa män har förtryckt de starka kvinnorna. Eller snarare hur dessa kvinnor har låtit sig förtryckas av dessa starka män.

  När männen sedan tröttnar och sticker – då kommer kvinnans styrka fram i form av en ny roman. En roman som förhoppningsvis kan försörja den starka kvinnan åtminstone tills hon återigen hittar en ny förtryckare – och nytt romanmaterial..

  Jag säger som du själv Åsa: manus är för dåligt!

 4. Uppriktigt förbluffad Says:

  Nämen! Ta mig i brasan! Har Newsmillbloggen en WEEKENDUPPLAGA också!?

 5. persbrandt suger Says:

  Jösses, att kvinnor orkar…….har man slagit en annan människa nångång, som tex persbrandt, flink, ramberg mfl erkänt att de gjort, så e man ingen man……nej, man är bara en liten lort…..
  Bränn Robert Blys bok Järn-Hans å dylikt skräp……
  Våga vara snäll.

 6. Cecilia Says:

  Kära Åsa Mattsson,
  Jag är så glad att patriarkatet inte längre hindrar dig att visa dina förmågor. Undrar dock vad det är istället som trots allt tycks göra det?

 7. Nils Says:

  För att svära sig fri från biologismen använder du uttryck som ”trycka på knappar” och ”instinkt” lite väl vidlyftigt.

  Det bor väl en lite särartsfeminist i oss alla, även om det är fullkomligt politiskt korrekt att hävda motsatsen.

 8. Need to know... Says:

  Hej!

  Om ni får önska!

  Vill ni ha James Dean eller John Wayne, Sylvester Stallone eller Johnny Depp?

  Och vem av dessa är mest Good guy och vem är mest Bad boy? Vem är mest spännande och vem är mest ospännande? Och vem tror ni är tuffast i sängen?

  Och vilken mansroll vill ni att jag ska gå tillbaka till för att bli mest ”riktig”? Den svettiga gubben som gräver diken eller den pudrade killen i peruk som talar med spelad fransk brytning?

  Just här, just nu, hos just er ser det ju ut som att den kanske mest traditionella mansrollen – den store, trygga och ansvarstagande – är den som anses mest osexig. Kommer det vara likadant nästa år?

  Och när blev det ok för en riktig karl att bry sig om någon annan form av sex än en snabb avsugning eller några minuters dunkande i missionären? På 90-talet, eller?

  Tacksam för svar!

 9. Riktiga män och kvinnor « Avec le Temps Says:

  […] Riktiga män och kvinnor Läste just Jessica zandén & Cecilia Gyllenhammar, och Åsa Matsson. […]

 10. unni Says:

  Bravo, Åsa! På pricken. Rollspelet suger. Tänk bara på alla fejkade orgasmer – vad säger det oss?

  Och du ”hanne” – du visar med all oönskvärd tydlighet att du är fast i myten. Du kan uppenbarligen inte betrakta en kvinna som skriver en bok om förtrycket hon utsatts för annat än som en försmådd och dumpad bitterfitta: ”När männen sedan tröttnar och sticker …” I regel förhåller det sig tvärtom. Kvinnan tröttnar och kastar ut karln. Vad det nu har för egentlig betydelse. Huvudsaken är väl ändå att genomskåda härskarteknikerna. Försök hamra in i skallen att ilskan över en skitstövel aldrig handlar om att man vill ha tillbaks fanstyget, lika lite som att du skulle vilja gå tillbaka till en arbetsgivare du hatade för att han blåst och utnyttjat dig. Manlig uppblåsthet vet verkligen inga gränser…
  Lustigt också att anmärka på att Åsa skrivit en bok EFTER att hon gjort sina beska erfarenheter. När skulle hon annars ha gjort det? För att beskriva en företeelse ska den ju helst ha ägt rum. Eller gäller andra regler om man råkat ut för kvinnoförtryck?

 11. Hans Says:

  Och vad säger du då om det här intressanta från din egen arbetsgivare?

  http://www.expressen.se/sex/1.1204441/kvinnor-vill-ha-tuffa-karlar

  http://www.expressen.se/sex/1.1100452/hetroman-bor-ha-mer-analsex

  http://www.aftonbladet.se/kvinna/article223612.ab

 12. Hans Says:

  Och vad säger du då om det här intressanta från din egen arbetsgivare?

  http://www.expressen.se/sex/1.1204441/kvinnor-vill-ha-tuffa-karlar

  http://www.aftonbladet.se/kvinna/article223612.ab

 13. hanne Says:

  Nämen. Den som talar om trollet..
  Vad säger alla fejkade orgasmer av er? Inte mycket nytt om ni frågar mig. Det tycks vara så mycket fejkat och konstgjort i er två redan från början så jag kan inte tänka mig att några hundra fejkade orgasmer gör någon större skillnad.
  Man kan ju så klart vara bitter och arg när man har fått sparken. Särskilt om man själv har underskattat ens arbetsgivare och trott att det skulle gå att lura honom lätt. Kan mycket väl förstå att Åsa känner sig ”blåst”. Jag antar att det är en beskrivning som många med mig håller med om när det gäller just Åsa.
  Jag kan även förstå att du Unni känner dig bitter och arg. Arg över att dina planer om en litterär agent med universella miljonkontrakter gick till intet. Men det kändes lite förmätet när du gick omkring och skröt att du hade gjort din lilla toy boy till den han är idag. Utan dig skulle han inte vara någon. För mig verkar det som att den kvinnliga blåstheten inte heller känner några gränser. Snacka om härskartekniker..
  När människor ifrågasätter varför en stark kvinna inte lämnar en ”psykopat” (som du själv väljer att kalla ditt ex), då kommer du med allmänt svammel om att kvinnor är rädda att det blir värre efteråt. Det kan drabba barnen osv. Men just i ditt fall stämmer ju detta inte. Ni hade inga gemensamma barn och barnen hade du redan lämnat själv.
  Åsa i sin tur skyller på patriarkatet för att hon inte har producerat fler böcker. Jaha. Och varför har andra kvinnliga författare ändå lyckats med bedriften? Är inte de förtryckta av systemet?
  Och till slut vill jag bara säga att en skicklig författare behöver ju inte ha upplevt allt det hon skriver om själv. Hon kan ju använda sin fantasi..

 14. pontus Says:

  Oooh. Vilken cat-fight!

  Hanne verkar onekligen vara well-connected!

  🙂

 15. Christer Says:

  word.

 16. Eric Says:

  Suck Åsa!

  Det är helt OK att du väljer bort relationer och inte längre vill vara män till lags, men kom inte sen och klaga på om männen också vänder dig ryggen.

  Du tycks tro att det bara handlar om att kvinnor anpassar sig till män och ”spelar undergivna” men saknar helt insikt om att vi män iockså gör oss till för att försöka attrahera kvinnor.

  Visst är det ett spel, men det har i allra högsta grad med naturen att göra. Kvinnor överlag attraheras av maskulina män. Det är nedärvt sedan stenåldern och handlar om kvinnors behov av att få en viril man som kan ge en bra avkomma och som kan jaga och ge skydd. Tusentals år av evolution förändras inte på hundra år utan vi är i grund och botten fortfarande grottmänniskor.

  Det försvarar aldrig kvinnomisshandel (för övrigt ett tämligen fegt och omanligt beteende) och innebär inte att vi inte kan anpassa oss till ett modernt liv där även en man kan hantera en dammsugare och en kvinna byta bildäck (av någon konstig anledning tycks det förstnämnda vara mycket vanligare än det senare…), men när det handlar om det grundläggande rollspelet mellan man och kvinna, om parningsleken, styr våra reptilhjärnor fortfarande – hur mycket än tokfeminister försöker hävda något annat.

  Men som sagt var, har du tröttnat på att vara med i leken kommer ingen att sakna dig. Det finns så många andra som vill vara med…

 17. Maria Says:

  ”…även en man kan hantera en dammsugare och en kvinna byta bildäck (av någon konstig anledning tycks det förstnämnda vara mycket vanligare än det senare…)”

  ja pannben, jag förstår att du har en smart analys på det? Vetenskapen säger att det beror på – som feminismen hävdar – att det är fan så mycket svårare för en kvinna att komma in i mansvärlden än tvärtom. Det är liksom det som är hela grejen som talet om kvinnors underordning försöker säga. Vilket du och några miljoner till inte fattat än. Men nej, det lär ju inte bita på dig. Du är ju ideolog. Du kan ju utan att blinka säga till en tjej att ingen kommer att sakna henne när hon just berättat hur jobbigt hon haft det i relationer att hon knappt vågar ge sig på det igen. Jag antar att du känner dig som en RIKTIG MAN.

 18. L Says:

  “…även en man kan hantera en dammsugare och en kvinna byta bildäck (av någon konstig anledning tycks det förstnämnda vara mycket vanligare än det senare…)”

  Haha, vilken underbart korkad jämförelse! Hur ofta behöver vi dammsuga våra golv och hur många par äger ö h t ett gemensamt golv? Jämför nu bildäcksbyte…

 19. Same same but different - Newsmill 2. Newsmilleffekten - en levande debatt Says:

  […] Frågan har varit vid var mans bord. Jag har hört bekanta i min närhet som väl aldrig läst en blogg tala om inlägget och debatten kring det, och den har uppmuntrat till fler perspektiv på frågan än man väl trodde fanns. Precis det som en debatt bör handla om. Och diskussionen är inte död än. Så sent som igår skrev Åsa Mattsson en uppföljning i ämnet på Newsmill. […]

 20. oge Says:

  Re: Need to know / augusti 30 kl. 2:28 pm

  ”.. James Dean eller John Wayne, Sylvester Stallone eller Johnny Depp?” och ”vilken mansroll vill ni att jag ska gå tillbaka till för att bli mest ”riktig”..

  – Så här ligger det till. Inte nån av dessa fyra kan pressas in i mjukisfållan (inte om det ska bli ganska krystat i allafall). Men okej, måste nån in så, möjligen Stallone.. eftersom han ‘spelar’. John Wayne är genuin, och James Dean & Johnny Depp är Rock’n’roll, individualister som går sin egen väg.

  Summa summarum, i om att du frågar… så är de tre sistnämnda, egentligen ouppnåeliga för dig tyvärr – där är det redan kört. Du får helt enkelt nöja dig med lite lägre avkastning, och ‘spela’ som Stallone… Eller låta bli … och börja intressera dig för kvinnor på riktigt i stället.

  btw. Feminism började med frihet.. och dog med socialism…

 21. unni Says:

  Du som kallar dig ”hanne”, jag vet inte varifrån du fått din s k information, men hursomhelst är du felunderrättad. Och full av skit.

  Dessutom vet jag vem du är.

 22. hanne Says:

  Jaha. Nu har även feministen och den kända partnermisshandlaren Katerina Janouh fått säga sitt i ärendet (TV4 idag kl 10.20).

  Katerina Janouch har själv beskrivit utförligt hur hon har bankat sin man gul och blå i hemmets lugna vrå. Inte en enda feminist höjde rösten för att kritisera bokens innehåll. Inga andra författare tog avstånd från Piratförlaget (där Jan Guillou är delägare). Åsa Matsson var inte upprörd. Och Unni Drougge tyckte inte att man kunde prata om familjevåld, eftersom mannen per definition aldrig kan vara ett ”offer”. Katerina själv i enlighet med den nya trenden intygade att ”allt var sant”.

  Jag vet inte om det fanns kärlek i de slag som Katerina riktade mot sin mans mun, men ofta slutade slagsmålen i sköna försoningsknull. Och som resultat av dessa försoningar kom det fler och fler barn.

  Helt i enlighet med den feministiska logiken gör Katerina Janouch reklam för Kvinnofridslinjen på sin blogg. Hon vill ju lära kvinnorna att leva i en mer hälsosam relation. Med sig själv som förebild?

  Överraskande nog (för mig själv) hamnade mina sympatier helt på söta, rara Jessica. Hon är ju utan tvekan den vackrare av dessa två Bromma-tanter. Egen hårfärg har hon också som pricken på i:t. 😉

  Trots att Katerina var taggad till tänderna och hade stora förhoppningar om att kamma hem duellen blev man som åskådare inte övertygad när denne slagskämpe pratade om jämställdhet, Ecpat och trafficking. När sedan samme alkoholisthustru insisterade att få veta huruvida debattinlägget var skrivet i nyktert tillstånd var måttet rågat. Som tv-tittare väntade man med spänning när första slaget skulle komma.

  Det var hjärtkärande att se Jessica viska att hon endast ville diskutera VARFÖR man i långa och utåtsett lyckliga relationer inte vågar prata öppet och säga sanningen (detta är kanske något hon borde ha pratat med Katerinas man om istället). Jessica kunde t.o.m. tänka sig att en älskarinna var lösningen om man annars inte kunde fortsätta relationen. Stackars lilla Jessica.

  Katerina tycks själv vara av den åsikt att hon gick från studion som vinnare. Som åskådare var man inte lika övertygad. Och än mer övertygad av motsatsen blir man när man läser den raljerande texten om kvinnliga alkoholister som blir allt fler på Katerinas egen blogg..

 23. Hans Says:

  Ja då får väl jag bjuda alla kåta kvinnor på en munter sån, så här i kräfttider.

  Hej alla gubbar fatta glasen
  och nyp Katerina Janouch i stjärten !!!
  Hej alla gubbar fatta glasen
  och nyp Unni Drougge i stjärten !!!
  Med killedill, och lite till
  så kan man få dom dit man vill !
  Hej alla gubbar fatta glasen
  och nyp en hona i stjärten !!!

 24. Maria Says:

  Obs Zandén/Gyllenhammar: Det här är vad ni lockar fram (se ovan). Hans & hans fräcka visor. Jag tror han definierar sig som en riktig karl. Ain’t it hard to wake up with a hangover? 🙂 Hahahaha!

 25. /b Says:

  hallå – Om ni får önska!

  Vill ni ha James Dean eller John Wayne, Sylvester Stallone eller Johnny Depp?

  det är jnu skådisar allihopa – kanske två nekrofiler en bög och vem mera tja det månde ALlah veta, tjofräs snart har vi Ramadan

 26. Göran Says:

  ”Både ”den riktiga mannen” och ”den riktiga kvinnan” famlar”.

  Sant, det är i det ”nakna” famlandet man hittar sig själv och andra. Inte i det ”påklädda” spelet.

 27. Agneta Says:

  Herregud att ni orkar

 28. Darkangel och Mumma » Fastnar i Newsmill och struntar i räkningarna Says:

  […] följer fler inlägg i Newsmill-bloggen där deras åsikter följs upp. Och debatten rullar vidare. I bloggosfären och i […]

 29. Tiggaren Says:

  Kolla in tävlingen där du kan vinna produkter(smink) från Mary Kay. http://blogg.tiggaren.se/#post96

 30. Lars-Olov Says:

  re: persbrandt suger
  Om man har slagit en annan människa, en kvinna närmare bestämt, så kan resultatet också bli (som i ett av fallen) att någon kvinnlig kulturkofta på en av kvällstidningarna utser dig till ”Svensk teaters enda riktiga man”.
  Det är ju en titel som tilldelats en av dom som du nämner.

 31. Need to know... Says:

  Hmm…, b och oge. Problemet, och det ställer lite krav på mottagaren, är att om man här ska ge sig på att exemplifiera dessa olika manstyper så måste man välja kända män, och kända män har ju en tendens att vara attraktiva per definition.

  Min poäng var att man kan diskutera vad som är en ”riktig” man, vad som är en ”bad boy”, vad som är mest ”ursprungligt” och vad som rent allmänt är bäst och sexigaste till korna kommer hem utan att få några entydiga svar. Visst, det kommer luta lite mer åt det ena hållet en del år och lite mer åt det andra en del år.

  Just nu verkar alltså den otrygga mannen ”the bad boy”, ”rock n roll-mannen” stå högst i kurs. Det passar dessvärre mig bra. Men värt att noterar är att många av dagens baby björn-män ligger betydligt närmare den traditionella, lojala, trygga, starka och familjeförsörjande man som under så lång tid var det förhärskande Hollywood-idealet.

  Och, äeh…jag orkar inte förklara…

 32. Need to know... Says:

  Hallå där Lars-Olof. Nu är det ju faktiskt inte kvinnor Persbrandt och gänget gjort sig kända för slå. Nån måtta får det vara. Bort med det inlägget, dear moderator.

 33. Lars-Olov Says:

  re: Need to know
  Det var inte Persbrandt som jag åsyftade utan en annan av dom nämnda som misshandlade sin flickvän ett flertal gånger så illa så att hon fick uppsöka sjukhus. Mannen i fråga är dömd för misshandeln.
  Moderatorn får gärna ta bort inlägget i fråga ifall han/hon anser det opassande men inte för att det skulle vara fel i sak.
  Hur som helst så utsåg en kulturkofta mannen i fråga till Svensk teaters enda riktiga man.
  Det här var ju på nittiotalet. Idag så skulle ju kulturkoftan fått löpa gatlopp om hon uttalade sig på det viset.

 34. oscar Says:

  Men seriöst. Det är ju bara män som kommenterar det här inlägget negativt. Fan, blockera dem eller nått en stund så att det kommer igenom något vettigt alls i kommentarsfälten. Och ja, jag är också ”man” och om det innebär att jag också blir blockerad så fine.

  Skitbra skrivet och intressant fokus just på ”spelet” och könsrollerna i det samma.

 35. Lars-Olov Says:

  Som Oscar ovan skriver så är Åsa Mattssons debattinlägg bra skrivet och intressant men det innehåller en del slutsatser som åtminstone jag tvivlar på att dom är korrekta.
  En av dom intressanta frågor som Åsa ställer är ”Varför faller så många kvinnor för aggressiva, dominanta, destruktiva, till och med farliga män?”
  Den frågan har ställts flera gånger under årens lopp. Bland annat efter Åmselemorden då det kom fram att gärningsmannen (som hade avrättat en familj) hade väldigt gott om kvinnliga beundrare trots att kvinnorna i fråga inte kände honom personligen och inte verkar ha betraktat honom som speciellt vacker .
  Vika svar har då Åsa på denna fråga.
  Jo, som svar på frågan ”Varför är bad boys sexigare än good guys?” så skriver hon:
  ”Kanske de här männen agerar ut den vrede som kvinnor istället förtränger. Att visa vrede och den egna styrkan är för många kvinnor det samma som att be om att bli övergivna. Många kvinnor tror att de ska bli utsatta i skogen om de vågar visa sina känslor och förmågor. Då blir de dömda och glömda oattraktiva livsfarliga häxor som ingen vill ha.
  Jag har svårt att tro att det svaret är korrekt. Det är ju en idiotförklaring av kvinnorna i fråga att påstå att dom går och är rädda för att ”bli utsatta i skogen” även om det inte är bokstavligt menat.
  Sen kan man gå ett steg längre bak och fråga sig om frågan är korrekt formulerad. Påståendet att bad guys är sexigare än good guys har upprepats så många gånger att det blivit till en sanning. Jag är inte riktigt säker på att den är det. Det brukar heta att rädda pojkar inte får kyssa vackra flickor och det kanske stämmer men att det också skulle gälla dom som är snälla utan att vara rädda stämmer inte.
  När jag växte upp så fanns det några tjejer som definitivt tyckte att bad guys var sexigare men dom var i minoritet och det handlade inte om tjejerna med dom skarpaste hjärnorna om man säger så. Det kan ju ha varit så att just dom var rädda för att bli utsatta i skogen eller dömda för att var häxor vad vet jag. Men i så fall handlar det ju om en mindre grupps preferenser och det bör ju inte tas som intäkt för att alla kvinnor är så.
  Men å andra sidan har jag också hört talas om rättspsykiatrikern som påstått att dom vackraste kvinorna hittar du i väntrummen på de anstalter där dom grövsta kriminella internerna finns.
  Myt eller sanning?
  Jag ver inte för jag har inte besökt väntrummen ifråga.
  Kontentan blir att det är kul att frågan lyfts fram men jag tycker inte att jag hittat några riktigt bra svar än.

 36. oscar Says:

  Jag skulle vilja bygga vidare på Lars-Olovs inlägg och gräva lite djupare.

  Manlighet när den definieras besätts, även i dagens jämställdhetssamhälle, väldigt många egenskaper och beteenden som är positiva – kanske just för att de räknas som manliga (hönan eller ägget?). Att ta för sig, tro (för) gott om sig själv och inneha makt (bad guys) är attraktiva attribut eftersom de värderas högt i vår kultur och då de anses manliga egenskaper så ses de som attraktiva av just heterosexuella kvinnor i allmänhet. De kan även ses som högt värderade just för att de är manliga (som sagt, hönan eller ägget). Det är förenklat en ”ond” cirkel.

  Som exempel kan samma egenskaper användas för att belysa, det som i allmänhet av heterosexuella män räknas som, attraktiva kvinnor. För att vara en attraktiv kvinna får du inte besitta egenskaper som beskriver manlighet (ta för dig, ha makt, osv).

  Och om man sedan vänder på steken så märker man att män som inte besitter de egenskaper som anses manliga inte heller är attraktiva (good guys) – de är ju lägre värderade i vårat samhälle (tar inte för sig, brist på makt, osv).

  Ergo; ”bad guys” är mer attraktiva än ”good guys”. Däremot kanske inte för att de möjligtvis slår sin partner och/eller är allmänt vidriga utan för att de i hög grad besitter egenskaper som är värderade högt av vårat samhälle och som samtidigt ses som väldigt manliga (”riktiga män”).

  Som vanligt så flyger generaliseringarna hej vilt och jag måste erkänna att de gör det med ett, hos mig, visst mått av obehagskänsla. Det blir lätt en uppsats av helgarderingar utan dem, dock.

  (Btw så känns det meningslöst att debattera en myt om någon gubbe med häftig titel som hade en åsikt någon gång, så släpp gärna den. Särskilt eftersom det finns forskning och teorier med substans lätt tillgängliga för alla som kan adressen till google)

 37. Lisa* Says:

  Underbara ord! Försökte förklara det här för en man idag, och hälften gick in. Men dina ord räcker hela vägen!

  Tack! Underbara människa!!!

  Givetvis dras en kvinna till aggressivitet när hon försöker hitta vägar att manövrera sin egen. Vi lär oss hantera när vi ställs inför. Strukturellt våld som ofta används som begrepp ligger inte i en överenskommelse mellan men, utan är en växelverkan mellan man – kvinna – man – kvinna.. osv. Det är det ansvaret att bryta de negativa innebördena av våld som både män och kvinnor har. Och tids nog just som du säger människa – människa kan mötas långt bortanför aggressivitet.

  Tack igen!

 38. Verkligheten Says:

  Tack Gitarren för tipset om den där websidan! Det låter asgrymt!

 39. Gun Says:

  Du vet vad det handlar om Åsa Mattsson!

 40. John Says:

  – Varför fejkar kvinnor orgasm?
  – För de tror att vi bryr oss!

 41. John Says:

  Dessa genusteoretiker, som låtsas vara intellektuella men vars enda mål är att få sin skruvade sexualitet att framstå som normal. Psykfall blir psykologer och flator blir genusforskare. Kolla bara Anja Hirdman.

 42. Greta Says:

  jag är 34 år och en heterosexuell kvinna.

  – första gången jag gick hem från skolan stoppades jag av en runkande blottare. en man.
  – när jag var nio år jagades jag runt efter att ha kommit bort från mina föräldrar på en Ålandsbåt av ett fyllo som ville att jag skulle ta av mig tröjan. en man.
  – när jag var tio år utsattes jag för ett våldäktsförsök i en dusch av en tränare. en man.
  – när jag var femton år jagades jag och en väninna av ett gäng på väg hem från en eftermiddagsbio på Draken som skulle ta oss ”på fittorna”. män. nej förresten, pojkar.
  – när jag var fjorton år blev jag överfallen av ett fyllo på väg hem från stranden. en man.
  – när jag var tjugo frågade vd:n där jag praktiserade vad jag hade för bh-storlek när vi var ensamma kvar på kontoret. en man.
  – när jag var sjutton år försökte en badvakt simma ikapp mig och ta av mig badkläderna i Grekland. en man.
  – när jag var tretton år fick jag en hand innanför trosorna på tunnelbanan. av en man.
  – när jag var tjugotvå år fick jag ett kraftigt nyp i stjärten när jag och min pojkvän stod och väntade på bord på en restaurang. av en gubbe.
  – när jag var tjugosex år fick min dåvarande sambo en snedtändning på en svensexa och misshandlade mig. en man.
  – när jag var tjugoåtta år turades jag och mina väninnor i flera veckor om att ta hand om en vän som blivit våldtagen. av en man.

  jag är högutbildad och från ett ordnat hem om det nu skulle göra ngn skillnad för dig som läser. jag är inte speciellt attraktiv i traditionell bemärkelse. jag är snäll och tycker inte om att stå ut. vanlig typ. typ.

  varenda en av gångerna ovan har hjärtat klappat och adrenalitet rusat och jag har varit rädd. rädd. rädd. varenda gång har jag klarat mig undan med, om inte annat, sparkar och slag. varenda gång har jag frågat mig om hur det gått ifall jag inte gjort det.

  mitt förnuft vet att alla män inte är lika och det rör sig om omständigheter. min person är för alltid fjättrad vid rädslan av att bli utsatt för en orättvisa utan proportioner – möjligheten att bli överfallen och tillintetgjord för mitt köns skull. av en eller flera män. för så ter sig hotet för mig av förklarliga skäl. och jag är inte ensam om det. det här, mina vänner, är en rätt generell historia för en kvinna i Sverige född 1974.
  varje dag registrerar jag företeelser som jobbar mot mig som person genom det kön jag tilldelats från olika håll.

  ändå är föremålen för mina vackraste känslor just män. min kärlek.
  och gudarna ska veta att jag vill ha det precis så.

  då de är män och många av mina mest traumatiska minnen klär hotbilder i form av just män vill jag tro mig om att göra mitt bästa för att se förbi könstillhörighet och rakt in i en person när jag väljer att kanske förälska mig i, arbeta med eller på annat vis möta en man.

  det är komplicerat ibland. men det går.

  det enda jag som feminist begär tillbaka är samma inställning från de män jag möter.

  det är också komplicerat ibland.

  men det går.

 43. anna Says:

  Två kvinnliga journalister Unni och Åsa gick ut på krogen en helg utan sina män, berusade & glada gav dom sig av hemåt vid gryningen.
  Dom genade över en kyrkogård när dom stannade till för att kissa.

  Unni hade inget att torka sig med så hon slet av sig sina trosor, torkade sig & slängde i väg dom.
  Den andra, Åsa, hade inte heller nåt att torka sig med, men hon vägrade att använda trosorna. I stället så högg hon tag i en blomsterkrans och använde den.

  Dagen efter så sitter deras män i telefon och pratar med varandra då den ene säger:

  ”Vi måste ta reda på vad dom gjorde i går”, min fru kom hem utan trosor!
  ”Du har tur du, för min kom hem med ett kort i springan där det stod: ”Vi glömmer dig aldrig!”

 44. Maria Says:

  Oj oj oj oj Greta det var det finaste jag har läst på länge. Får jag sprida det? Har du en mejladress jag kan skriva till?

 45. Greta Says:

  jo, visst, men funderar lite på hur vi bär oss åt för att du ska få tag på den?

 46. Maria Says:

  Ja. Jag får tänka på det, återkommer.

 47. Låt maskerna falla « A new beginning Says:

  […] av Amanda som detta inlägg bygger vidare på, är en respons på detta […]

 48. Mogen man Says:

  Greta, jag skäms för att vara en man. Det är helt enkelt för jävligt och jag vet inte vad man ska göra åt det. Alla är inte så där men alldeles för många är det.

 49. Maria Says:

  Mogen man: den här ‘alla är inte sådär’-kommentaren. Den här ryggmärgsreflexen att försvara sig. Jag skulle vilja säga såhär. Den man som går omkring och vet med sig att han aldrig gjort något sexistiskt eller varit medlöpare eller dragit fördel av sin könstillhörighet – den mannen är den som inte är medveten om vad han gjort. Eller med Jesus ord: Den som är utan synd kan kasta första stenen.

  För, som Greta skriver; detta är exempel som varenda kvinna kan räkna upp. Varenda kvinna. Och då handlar det inte om några procent män som vi alla haft oturen att råka på. Det handlar om oss allihopa. Det feminismen kommer behöva fortsätta banka in i er är att det är inte så att detta är kvinnors sak och ni män kan gå runt och välja om ni tycker att ni har med saken att göra eller inte. Vi TVINGAS leva i det här, ni väljer att hantera ert (ert!) problem eller att låta det fortgå. Varje man måste gå till sig själv. Varje man kan säkert göra en liknande uppräkning, även fast det inte etsat sig fast som ett trauma. Den gången vi retade en tjej i mellanstadiet för hennes bröst. Den gången jag skickade vidare en bild på en full naken tjej i högstadiet. Den gången jag satt på tunnelbanan och låtsades inte höra hur fullisen kommenterade tonårstjejerna mittemot. Den gången den där jobbiga killen på jobbet pratade om thaifittor och alla skrattade. Den gången jag fick högre lön än hon som börjat samtidigt som jag. Den gången jag fick jobbet före hon som hade längre utbildning. Den gången min fru var föräldraledig i tio månader och jag i ttre, och hon missade en löneförhöjning på det och jag fick uppskattande kommentarer av alla på mitt jobb. Osv osv osv osv osv osv osv osv.

 50. Malin Says:

  Jag skäms över att vara kvinna idag.

  Titta bara hur vi misshandlar män, hur vi ljuger i domstolarna, hur vi fråntar våra barn deras fäder, hur vi utnyttjar samhället för egen vinning, hur vi lever längre än män.

  Jag skäms över att vara svensk kvinna och föreslår att vi kvinnor startar en ansvarsklubb som jobbar för att vi kvinnor tar vårt ansvar i samhället.

 51. Maria Says:

  Visst, ”Malin”, visst gör du det.

 52. Malin Says:

  Ja, det gör jag minsann, så det så.

 53. Martin Says:

  Maria: Du har en syn på män som är minst lika usel som den kvinnosyn du verkar antyda att samtliga män har. Av de sakerna du räknar upp på din fiktiva lista kan jag inte relatera till en enda punkt utom möjligtvis att jag ignorerar alkisar på tunnelbanan om de inte blir överdrivet jobbiga. Om du har försökt argumentera med en alkis kanske du förstår varför. Både kvinnor och män ignorerar alkisar på tunnelbanan.

  Resten av punkterna ligger utanför min beteendezon. Många killar, speciellt i tonåren när många ännu kanske inte riktigt format sin egen identitet, beter sig illa, men det är ofta grupptrycksinducerat. Om en kille försöker protestera i en sådan grupp kan det sluta med spö och utstötning. Det gör lika ont för en kille att få stryk som för en tjej. Därför är det svårt för många att inte bete sig illa, trots att de inte vill bete sig så.

  Det här är ett samhällsproblem, lika mycket ditt som mitt, inte bara männens problem. Att ändra ett helt samhälles attityd tar tid, eftersom åsikter och roller går i arv. Det är helt rätt att inte acceptera kvinnofientligt beteende, men jag tänker under inga omständigheter acceptera en del av ansvaret enbart på grund av mitt kön. Att ankaga alla män är inget annat än hyckleri om det kommer från en person som är emot sexism. Antingen är det allas ansvar eller ingens.

  Försök se individerna istället för att generalisera. Jag kan inte ta dina argument på allvar när du generaliserar. Det är som att försöka diskutera med en rasist som tycker att alla invandrare är kriminella. Personligen behandlar jag alla människor lika, nämligen som individer, oavsett kön.

 54. Fråga Says:

  Här skriver Åsa Mattsson något intressant:

  ”Små flickor lär sig tidigt att vara till lags. Duktiga, vänliga, uppmärksamma på andras behov, särskilt mäns behov av vår tillgänglighet och vår beredvillighet att tillmötesgå deras önskningar.”

  Hur och var lär sig flickor det, undrar jag?

  Är det på dagis där 99% av de anställda är kvinnor?
  Är det av föräldrarna, där mer än 50% av alla föräldrar är ensamstående med barn, oftast mamman från det vilda 70-talet?
  Är det på skolan där de flesta lärarna är kvinnor?

  Är det någon som har ett svar? Är det så att kvinnor lär och formar flickor att bli kvinnor? För det kan knappast vara männen som gör det, eller hur?

 55. Maria Says:

  Japp, där kom ett klockrent exempel på vad jag försökte säga. Tack Martin!

 56. Martin Says:

  Maria: Ok, visst, ge mig en analys av varför det jag skrev är ett exempel på vad du försökte säga och varför sexism är mitt ansvar och inte ditt. Förklara det för mig som om jag var 10 år gammal, för jag förstår det inte. Om du menar att min vilja att försvara mig automatiskt inkriminerar mig så är du ute på hal is.

  Du påstår att om jag försvarar mig så är jag sexistisk och om jag inte försvarar mig är jag sexistisk.

  Din kommentar har egentligen enbart två ståndpunkter:

  1. Alla män har gjort en massa sexistiska saker, kanske speciellt de som säger att de inte har gjort något sexistiskt.
  2. Detta är enbart männens ansvar.

  Sen illustrerar du #2 genom att lista typiska exempel över sexistiska handlingar. När jag sen påpekar att de saker du listar inte alls är representativa för mitt beteende tycker du att jag har validerat din kommentar?

  Ditt resonemang är som om jag skulle säga att alla kvinnor är dumma i huvet och beviset på att de är dumma i huvet är att de säger att de inte är dumma i huvet. Det är inte ett logiskt hållbart resonemang och absolut inte sant.

  Motivera gärna dina ståndpunkter. Ge mig några övertygande argument, istället för generaliserande spekulationer, så jag kan se det hela ur din synvinkel.

 57. Laszlo Says:

  Ja just så gör många kvinnor! Trycker knappar, spelar roll och manipulerar män! Ibland bara som sport, ibland för ekonomiska fördelar men oftast för att visa andra kvinnor: ”Jag är bäst, jag kan ta din man, jag kan knäcka dig!” Feminister vet att manipulera män är världens enklaste grej! Litet leende, eller några tårar och muskelknutten eller den intellektuella jämställda mannen gör det som hon vill! När mannen gör inte det då är han förbrukad och värdelös!

  Feminister vill ge kvinnor dåligt samvete när dom inte trycker knappar, ner dom inte fejkar orgasmer, när dom lever i harmoni med mannen!?

  Noshörningsdag idag enligt Rhino. Älska varandra, och inte manipulera varandra medan ni har god sex! Dra ut tiden lite extra medan ni gökar!

  Vänligen

  Laszlo

 58. Boys don't cry Says:

  En kvinna kan aldrig ha fel, och har hon det.. så kan hon alltid dra till med ”tutten” eller ”lipen” och få rätt i vilket fall. Tjejer har ”alltid rätt” och behöver inte lära sig argumentera – det är det som i ”sweden” kallas ”jämställdhet”.

  I Åsa Mattssons och numer även skolans värld, betyder f.övr jämställdhet: ”flicka bra” medans ”pojkar dumma”… Ärligt talat. I bland kan man fråga sig, om vi inte lever i ett matriarkalisk samhälle? OCH styrs efter en matriarkal könsmaktsordning…

 59. Money Says:

  En riktig man betalar naturligtvis, eller hur? Men vid vilken dag ska han betala?

  Vad säger ni?

  http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=200899299833&sectionid=undefined

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: