Finkultur

by

Sedan ett år tillbaka äter jag endast mitt eget bröd. Inte världens bästa bröd kanske, men väldigt mycket bättre än det låtsasbröd som finns på ICA. Brödet tar sex dagar att göra. Jag förstår att dagligvaruhandeln inte klarar vad som helst men jag förstår inte varför svenskt bröd i svensk dagligvaruhandel ska vara så förtvivlat uselt jämfört exempelvis bröd i tysk dagligvaruhandel, eller dansk för den delen. Mycket på ICA är på låtsas. Man säljer blaskigt låtsasöl i spännande förpackningar, röda och fina låtsastomater som smakar plast, låtsasgorgonzola som smakar jäst, låtsasprästost som inte smakar någonting och så den där genomusla fiskdisken som säljer fem dagar gammal strömming. Både Maxi i Nacka och Kvantum i Sickla har försökt sälja oätlig fisk över disk. När jag protesterade på Maxi sa expediten att ”färsk fisk inte är detsamma som ny fisk. Färsk fisk är fisk som inte varit frusen.” Sedan dess kontrollerar jag alltid gälarna. De ska vara kraftigt och friskt röda. Det mest upprörande är ändå brödet. Det är skandalöst svårt att få tag på riktigt bröd. Bagerinäringen domineras fullständigt av jättebagerier och de kortar alla processer som ger brödet smak och liv. De mindre bagerierna lever i en egen och mer lyxbetonad nisch och levererar till exklusiva saluhallar. Men man vet aldrig. Ölkvalitén på systemets utbud har förbättrats avsevärt sedan mikrobryggerierna kom. Sverige är faktiskt nu på väg att få tillbaka den gamla småskaliga bryggerikulturen vilket gör att man idag kan beställa ett hyggligt öl på många krogar. (Alltid på flaska!). Om fler och fler bagare väljer att öppna eget och om stormarknader begriper värdet av bra bröd kanske Sverige kan bli ett kulturland på riktigt.

9 svar to “Finkultur”

  1. Huskorset from Hell Says:

    Aye! Om folk förstod hur lätt det är att lära sig att baka riktigt gott bröd…darra månde jättebagerierna.

  2. Olle Says:

    Är det svenska dagliga brödet verkligen sämre än tyskt och danskt? Smakar inte tyskt och danskt bröd bättre för att vi äter det på semester och fylla?
    Att sätta 6-dagarsdegar låter som en ursäkt för att få specialisera sig på och skaffa sig spetskompetens inom ett område som lättare ger permission från familjens vardagsmödor än exempelvis glidvallning.

  3. Sven Cahling Says:

    Här i Ljusdal har en ung tjej nyss startat ett litet ekologiskt surdegsbageri med stenugn (www.hemmavid.info). Det är öppet tre dagar i veckan och folk köar. Just nu har jag en skiva Gotlandsbröd i handen. Säljs endast torsdagar. Mm.

  4. Cilla Says:

    Jag ber att få rekommendera en alldeles utmärkt brödblogg.

    http://paindemartin.blogspot.com/

  5. T Hansen Says:

    Kan bara instämma. Som dansk i Stockholm är det en kamp varje vecka. Det finns enskilda fina små bakerier, men ofta har de stängt på helger! Det är ju då man vill köpa gott bröd? Supermarknaderna reklamerar med eget bakeri i butiken, men brödet är uruselt. Det måste finnas kunder till bättre bröd som koster lite mer.

  6. Hanna Says:

    Men buhu!

    Handla brödet på bageri istället?? Här i Lund har de öppet även tidiga helgmornar så det borde de ha i Stockholm också.

  7. Anna Eriksson Says:

    Här är nåt för dig: http://www.brodleva.se
    Du kan beställa via nätet och jag lovar att det kommer vara värt det. /Anna Eriksson

  8. Daniel Says:

    Sorgligt nog stämmer allting i inlägget med mina egna iakttagelser. Och jag som hoppades att det var mig det var fel på. Men att hitta bra livsmedel på de stora kedjorna är omöjligt.

  9. pmnilsson Says:

    Den där brödbloggen är fantastisk. Och som väl är kan man ana en utveckling som liknar den som hänt inom bryggerinäringen. Microbryggerierna har ju gjort ölet drickbart igen och det kan hända att microbagerierna kan göra detsamma för brödet.

Lämna en kommentar