Kan en kvinna bli statsminister?

by

På lördag sommartalar Mona Sahlin i Vitabergsparken i Stockholm. Hon är en partiledare i hård och stadig medvind. I de sista opinionsundersökningarna från Sifo och Synovate i juni är socialdemokraterna ensamt större än alliansens fyra partier. I Statistiska centralbyråns halvårsmätning från maj leder hennes parti med 4,7 procentenheter över alliansens 40 procent. Det är en övertygande återhämtning sedan valet. Och opinionen lär inte ha förskjutits till regeringens fördel under sommaren.

Alla, precis alla, makrofaktorer talar för socialdemokraterna. Den sittande regeringen är sällsynt impopulär, för en sällsynt impopulär politik, har gjort sällsynt många små och stora misstag. Lägg på det en lågkonjunktur och ökande utanförskap och det svenska valet 2010 borde vara lika självklart som det amerikanska 2008 nyss var. Fram till denna veckan har en demokratisk seger varit given, men nu är det plötsligt dött lopp i mätningarna.

Vad har hänt? Jo, med mycket subtila medel mobiliserade McCain-kampanjen den enorma mentala infrastruktur som under USA:s hela historia alltid reproducerat vita män till presidentposten. Med en reklamfilm där Obama jämförs med Paris Hilton och Britney Spears sätts den svarte mannen i ett av de sammanhang där han traditionellt hör hemma – han är en oseriös lätting som inte är att lita på när det kommer till ansvarsfulla uppgifter. Han är ingen president.

Grovt och plumpt, javisst, men det verkar faktiskt ha gått hem. Just nu talar trenden för McCain, vilket var osannolikt för bara några veckor sedan.

Svensk politisk kultur är såklart annorlunda, och amerikansk rasism har en annorlunda historia än västerländsk sexism, men även här finns det reella och högst påtagliga orsaker till varför en kvinna aldrig nått statsministerposten. Och dessa orsaker kommer att spela roll i nästa val.

Allianspartierna kommer självklart aldrig att ens antyda att en kvinna är olämplig. Det vore samma självmord som om McCain skulle säga att Vita huset bör bevaras vitt. Men man kommer med stor säkerhet att sätta Sahlin i ett av de sammanhang där kvinnan traditionellt hör hemma – hon är en okunnig lätting som inte är att lita på när det kommer till riktigt ansvarsfulla uppgifter. Hon är ingen statsminister.

Sahlin är en av de mest erfarna statsministerkandidaterna i svensk modern historia. Hon har förutom riksdagsledamot varit arbetsmarknadsminister, partisekreterare, vice statsminister, näringsminister, integrationsminister och miljö- och samhällsbyggnadsminister. Hennes politiska erfarenhet är större och bredare än vad Erlander, Palme och Carlsson hade när de tillträdde, för att inte tala om Fälldin, Bildt och Reinfeldt. Persson är faktiskt den ende som kan mäta sig med två tunga ministerposter, skola och finans.

Ändå hör jag hela tiden påståendet att Sahlin är okunnig och oerfaren, av både kvinnor och män. Gång på gång, månad efter månad, fnyser man långt in i den svenska folksjälen. Åt vad? Inte hennes cv i alla fall. Hennes stil? Kanske. Att hon börjar bli gammal i gården? Kanske. Åt en kvinna?

Jag tror tyvärr det. Jag tror tyvärr inte att den formella jämställdheten krossat föreställningarna om vem som egentligen kan bära den yttersta makten och ansvaret. Och i detta faktum har den kommande Mosa Mona-kampanjen ett mycket stadigt fotfäste. Motståndarna kommer att avkräva detaljsvar i småfrågor, liksom journalisterna, och allmänhetens uppmärksamhet på minsta felsägning kommer att vara i topp. Systerskapet kommer att vara fortsatt svagt. Och från feministerna hör i allafall jag inte ett pip.

Obamas starkaste skydd mot den typ av opinionskris som drabbat honom nu är det bejublade tal om ras och politik han höll i mars. Långt i förväg, långt före sensommarens nominering, långt före de sista febriga höstveckorna, lugnt, stilla och på eget initiativ, tog han bladet från munnen och talade om sin hudfärg och vad den har betytt i amerikanskt samhällsliv. Det var ett genialt tal och sedan dess har han egentligen inte behövt säga så mycket. Han har redan sagt allt, satt ord på allt, med stor värdighet och utan fientlighet.

Ett sådant tal skulle Sahlin våga hålla. Långt före valkampanjerna och angreppen. Det är ett svårt tal att göra, men väldigt viktigt. Inte för att rädda socialdemokraternas triumf, utan framför allt för att sätta egna ord på det hon och hennes kandidatur representerar och som gör den unik och som kommer att göra den långa kommande valrörelsen unik.

Jag kommer inte att rösta på henne, men jag tycker i grund och botten att Sverige inte är en mogen demokrati förrän en kvinna har valts som regeringschef och det är en gåta att den frågan just nu håller på att slarvas bort till förmån för panikslagna moderater. Och det är Sahlin som har huvudansvaret för det misstaget.

Etiketter: , ,

17 svar to “Kan en kvinna bli statsminister?”

  1. Jonas Morian Says:

    Tänkvärda ord! Manuell länk till kommentar.

  2. Henrik Sjöholm » Mer önsketänkande än könsförtryck i alliansens syn på Sahlin Says:

    […] PM Nilsson har jag upprepade gånger hör hur företrädare för alliansregeringen överslätande och lätt […]

  3. Mattias $ Says:

    Lite synd att förstöra en så elegant konspirationsteori, men vad har Mona Sahlin åstadkommit med alla dessa år i politiken? Hennes perioder på närings- och integrationsdepartementen har närmast övertydligt präglats av oförmågan att sätta samman någonting hållbart. Alls. Just denna långa ”erfarenhet” gör att vi kan bedöma mer än vallokomotivet Mona Sahlin, som ju besitter en omvittnad, snarare uppskriven än negligerad, retorisk förmåga.

  4. Claeskrantz.se : Kan en kvinna bli statsminister Says:

    […] Kan en kvinna bli statsminister? « Karin, PM & Leos blogg Alla, precis alla, makrofaktorer talar för socialdemokraterna. Den sittande regeringen är sällsynt impopulär, för en sällsynt impopulär politik, har gjort sällsynt många små och stora misstag. Lägg på det en lågkonjunktur och ökande utanförskap och det svenska valet 2010 borde vara lika självklart som det amerikanska 2008 nyss var. Fram till denna veckan har en demokratisk seger varit given, men nu är det plötsligt dött lopp i mätningarna. […]

  5. Jonas Morian Says:

    Mattias, några exempel hämtade från Fokus:

    – I februari 1999 fixade Sahlin 7,6 miljoner friska skattekronor till föreningen för ökat invandrarföretagande, IFS.
    – Arbetslivsminister Sahlin lade fram en handlingsplan mot stress, satsade pengar på regionala skyddsombud och gav mer pengar till Arbetsmiljöverket.
    – Jämställdhetsminister Sahlin fick fram 12,5 miljoner kronor till projekt för genustänkande i förskolan.
    – Integrationsminister Sahlin anslog 220 miljoner kronor till en stor internationell konferens om hedersvåld och förbud mot barnäktenskap. Hon tillsatte också en utredning om ny diskrimineringslag och sammanslagning av de olika ombudsmännen till en enda myndighet, DO, vilket nu blir verklighet.
    – Energiminister Sahlin stängde Barsebäck 2, den gröna skatteväxlingen fullföljdes, kommunerna fick klimatinvesteringsstöd och elcertifikat inrättades.
    – Bostadsminister Sahlin tillsatte en nationell bostadssamordnare som skulle leda Boutredningens arbete för fler lägenheter till unga. Utredningen lades dock ner av den borgerliga regeringen.

  6. Que? Says:

    I New York Times fanns nyligen en intressant krönika som analyserade Obamas tal i Berlin. Analysen var inte nådig…
    Personligen är jag tveksam till om kandidaten verkligen är en så skicklig talare. Mitt intryck är att han är ganska grund, ja lite som Paris Hilton.
    Om Sahlin skulle hålla ett tal som denna blogg föreslår skulle det kunna bli politisk harakiri.

  7. Mattias $ Says:

    Jonas/

    Menar du att hon fick sätta sitt namn på lite duttande med bidrag, och tillsätta en hel tjänst i sitt namn!!! Om det är vad hon har överst på sin meritlista efter över tio år i regering är väl det om något en bekräftelse på vad jag skrev. Minsta folkhälsominister har fått budgettillskott på mer.
    Att ha lagt ner ett kärnkraftverk och ”introducerat genustänktande i förskolan” är förvisso mer kraftfullt, men kanske inte på ett sätt man vill stoltsera med. (I så fall skulle jag nog snarare skryta med den där lagen som drevs igenom efter stormen Gudrun, om elbolagens ansvar, där vet jag att Sahlin fått mycket beröm för sitt agerande).

  8. Ollebus Says:

    Klokt skrivet.

  9. Patrick G Says:

    Sannerligen har Sahlin kommit långt på sin gymnasieexamen. Men för att hålla ”ett sådant tal” som Obamas om rasmotsättningar i mars skulle hon behöva minst hälften av hans intelligens. Har ni sett de tantamen som han gav som juridiklärare på 90-talet? Vilka av de ovannämnda höga poster innehöll Sahlin i motsvarande ålder?

    Angående opinionsmätningar läs gärna Seth Colter Walls text om Gallup i HuffPost:
    http://www.huffingtonpost.com/2008/ 07/28/two-gallup-polls-one-day_n_115473.html – 144

    Jämförelsen med Brittney och Paris har knappast påverkat opinionen, däremot kanske Obamas svängning om oljeexploatering vid USA:s kuster. Eller faktum att han omger sig med samma typ nyliberala ekonomiska rådgivare som glatt deltog i girigheten som orsakat landets nalkande katastrof,
    Problemet kan vara att kandidaten kanske framstår som lite väl ”smart” för de flesta, i och med att hans framgång är helt egenhändig, ingen superrik familj eller fru som stödde hans karriär. Som David Brooks påpekat, det är än så länge oprövat hur folket bedömer den första presidentkandidat som härstämmar från landets nya generation ”coldly clever and self-aware post-boomer meritocrats”.

    Såsom Susan Jacoby förklarat i The Age of American Unreason, har USA:s politiska dialog så medvetet fördummats, att en alltför intelligent och verbal politiker framstår som märkvärdig.Det nämnda talet hade en högre LIX-mätning än något stora tal i USA:s senare historia.
    Om McCain verkligen börjar hämta in mark, beror det snarare på hans bristande intelligens (växande senilitet?) än hans hudfärg.

    Förresten är den mest intressanta mätning jag hittills hört den om afrikanska amerikaner. För att vinna de viktiga ”swing states” som Florida och Ohio har Republikanska presidentkandidater behövt vinna mellan 8-11% av nationens svarta. Obama har närmare 98% idag.

    Och när ska vi äntligen se stormedias medverkan i detta som mer än något objektiv? På två dagar har NYTimes haft två exempel på hur media måste fortsätta ifrågesätta Obama, för att kunna hålla den vinstgivande kapploppningen igång till november; i den ena nämns risken om att katoliker sviker Obama pga. hans ställning på abort, i den andra beskylls han för att redan ha tagit död på de svartas politik i USA (!).

  10. Daniella Says:

    PM skriver om den politiska kulturen och diskursen och gör helt i linje med det politiskt korrekta stadsministerfrågan till en genusfråga. Så klart.

    Tyvärr ingår inte i den svenska politiska kulturen att politiker ska ha en gnutta akademisk utbildning. I USA och de flesta andra västländer vore det otänkbart att man väljer en statsminister utan utbildning i vetenskaplig metod och teori, utan förmåga till vetenskaplig reflexion, utan förmåga att ta till sig komplicerade analyser av ekonomi, infrastruktur eller forskning. Hon kommer att vara helt i händerna på sina rådgivare.

    Men PM, Mona blir säkert en fin statsminister i Blogglandet och vem vet, hon kanske tycker till lite själv i en blogg och vad mer behövs det för att hålla ett land, en ekonomi, ett försvar och ett utbildningsväsen igång…?

  11. Johan A Says:

    Daniella;
    Tror nog Bush har en av de häftigaste examina nån amerikansk president haft, och se sån fingertoppskänsla han haft med sina omvärldsanalyser mm.

  12. Patrick G Says:

    Vad gäller att ytterligare berika och bemäktiga oljebolagen samt befolkningens förmögnaste en procent, eller att koncentrera all väsentlig makt till presidentämbetet på bekostnad av folkets och kongressens grundlagstadgade rättigheter och befogenheter, har George W. Bush varit oerhört effektiv. Ointelligent är han definitivt inte.

  13. Hansa Says:

    Hur var det i Storbrittanien innan Margret Thatcher tillträdde posten som regeringschef för övrigt? KUNDE en kvinna bli högsta hönset där då? Och hur var det med Margret Thatchers erfarenhet? Hade hon stängt något kärnkraftverk eller initerat några bidrag? Var hon ERFAREN på samma eminenta sätt som Mona Sahlin?

    Skämt åsido, bespara debatten denna typ av fixering vid gruppidentiteter och kom i stället till pudelns kärna; individen.
    Är individen Barack Obama redo för att leda USA? Har han de rätta personliga egenskaperna? Är han tillräckligt uthållig, tuff, beslutsam? Är individen Mona Sahlin rätt person att leda Sverige? Har hon dragit de rätta slutsatserna av all sin erfarenhet? Har hon intelligens nog? Har hon tillräcklig bildning?
    Alla dessa frågor är fullkomligt relevanta i sammanhanget men riskerar att komma i skymundan om debatten fokuseras på att hitta ”offer” (kvinnan Sahlin eller mulatten Obama) för inbillade eller verkliga strukturer.

  14. anna Says:

    Hansa,använder man verkligen ordet mulatt nuförtiden!!!!? Obama är den första svarta kanske blivande president i USA.

  15. Hansa Says:

    anna: Jag använde ordet mulatt.. så alltså verkar det som det används trots allt;-)
    Mulatt är en person som är av blandad härkomst, med en förälder av kaukasisk härkomst och en förälder med härkomst från Afrika söder om Sahara. Om jag inte minns fel föreligger det på detta vis med just Obama. Om man är tycker det är betydelsefullt så skulle man också kunna säga att han är lika vit som svart.

    Min poäng var dock att se individen. Vare sig han eller hon är svart eller vit, mulatt eller gul, queerfeminist eller sadobög.

  16. pontus Says:

    Johan A: Vet du skillnaden mellan ett nödvändigt och tillräckligt villkor?

  17. Johan A Says:

    P; Ja
    P=>Q
    -P=>-Q

Lämna en kommentar